Illustrasjonsfoto: Ole Harald Dale

– Overraskende svakt budsjett

NHO Byggenæringen mener forslag til statsbudsjett for 2025 er et overraskende svakt budsjett for å møte både boligkrisa, klimautfordringene og investeringstørke i kommunene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser ikke snurten av boligpakken som regjeringspartiene og SV lanserte i revidert budsjett. I stedet kutter regjeringen i lånerammene til Husbanken med tre milliarder kroner. Vi er bekymret for at rentenedgangen lar vente på seg med et budsjett som legger opp til å øke presset i økonomien. Nok en gang overlater regjeringen en av de viktigste politiske utfordringene til Stortinget og SV, sier Nina Solli i NHO Byggenæringen via en pressemelding.

– Kutter i energieffektivisering 

Nina Solli i NHO Byggenæringen.

Hun viser videre til at energidepartementet bevilger 587 millioner til Enova for energieffektivisering i husholdningene.

– Et kutt på en tredjedel sammenlignet med i fjor. I tillegg til dette fjerner regjeringen energitilskuddsordningene for næringslivet, skriver NHO Byggenæringen

– Norge står overfor en presset kraftsituasjon, samtidig som vi trenger mye grønn kraft for å løse klimakrisen. Energieffektivisering er de raskeste og billigste tiltakene vi kan gjøre for å få mer kraft. Derfor er vi svært forundret over at regjeringen velger å kutte bevilgningen til energieffektivisering, fortsetter Solli.

– Investeringstørke i kommunene 

Hun viser også til at mange kommuner gjennom høsten har varslet store kutt og utsettelser i investeringsplanene.

– Kommunene får en økning på 6,8 milliarder kroner i frie inntekter. NHO Byggenæringen har bedt om en rentekompensasjonsordning for planlagte byggeprosjekter og nødvendig vedlikehold. Det vil være samfunnsøkonomisk gunstig å utnytte ledig kapasitet i byggenæringen, sier landsforeningen.

– Vi er bekymret for at norske kommuner må spare seg til fant. Investeringer og vedlikehold i dag vil gi lavere kostnader i morgen, men vi frykter nå en investeringstørke i kommunene, sier Solli.

– Samferdsel og forsvar som forventet 

– Satsningen på samferdsel er som forventet, og i tråd med Nasjonal Transportplan. Dette er imidlertid for lite for å ta igjen det store vedlikeholdsetterslepet. Regjeringen har valgt å kutte de øremerkede tilskuddene til fylkesveier. Nå blir det opp til fylkene å prioritere dette, noe vi er spesielt bekymret for, sier Solli.

– Satsingen på forsvaret er også i tråd med langtidsplanen. Det er bevilget 2,3 milliarder til bygg og infrastruktur.

– Lærlingetilskuddet som salderingspost

NHO Byggenæringen viser til at lærlingtilskuddet knapt er nevnt i budsjettforslaget for 2025.

– Vi er bekymret for at tilskuddet ikke indeksreguleres. Det er et viktig prinsipp at lærlingtilskuddet tilsvarer kostnaden ved å ha et års skoleundervisning. Bedriftene strekker seg langt for å ta inn lærlinger, til tross for markedssvikt, da er det det skuffende at regjeringen bruker lærlinger som salderingspost, sier Solli.

Noen momenter fra statsbudsjettet rundt byggenæringen og foreslåtte bevilgninger fra regjeringen:

- 20 millioner kroner til forenklinger av plan- og byggesak - 2 millioner til NHO Byggenæringen for etablering av kunnskapsarena i klimapartnerskapet - Økt bevilgning til prosjektet Bygg og Bevar - 100 nye studieplasser til Industrifagskolen for byggenæringen og i industrien - Midlertidig arbeidsgiveravgift er endelig - fjernet.

Powered by Labrador CMS