Sjeføkonom NHO, Øystein Dørum (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) i Stortinget etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram statsbudsjettet for 2025. Foto: Javad Parsa / NTB

Økonomer: Rentekutt kan bli utsatt på grunn av offensivt statsbudsjett

Låntakere kan oppleve at varslede rentekutt fra Norges Bank kan bli skjøvet ut i tid på grunn av regjeringens offensive budsjett, tror flere økonomer

Publisert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bedyret gjentatte ganger mandag at regjeringens forslag til statsbudsjett var både trygt og ansvarlig.

Regjeringen legger opp til å bruke 461 milliarder kroner av avkastningen i oljefondet, noe som utgjør 2,5 prosent av fondets avkastning. Bruken av oljepenger kryper dermed opp mot 25 prosent av totalen i hele statsbudsjettet.

– Det er et ansvarlig og trygt budsjett da vi ligger godt under handlingsregelen for oljepengebruken. Det vi er opptatt av å få prisveksten på vei ned. Vi holder ledigheten lav og aktiviteten er god. Og så er det jeg som har ansvar for finanspolitikken og Norges Bank som har ansvaret for pengepolitikken, sa Vedum til NTB mandag.

Kan utsette

Regjeringens kritikere sto i kø mandag, og mente budsjettet var svakt på sentrale områder som miljø, bistand og ikke minst kommuneøkonomi. Likevel er det få områder hvor regjeringen sparer inn. Dette kan få konsekvenser for Norges Banks håndtering av rente og kronekurs, sa flere økonomer mandag.

– Høy bruk av oljepenger, inn i en økonomi som har god fart, kan fort føre til høyere pris- og lønnsvekst enn Norges Bank har sett for seg. Da kan sentralbanken utsette det etterlengtede rentekuttet, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO uttalte tidlig mandag at forslaget til statsbudsjett så ut til å være mer ekspansivt enn hva Norges Bank hadde lagt til grunn i sin prognose i september.

– Det vi har sett er at de siste årene har utgiftsveksten blitt sterkere enn først varslet i budsjettet. Det må Norges Bank ta hensyn til i sine vurderinger, sier Dørum.

Heller senere enn før

Da Vedum la fram budsjettet for pressen mandag ettermiddag fikk han spørsmål om regjeringens pengebruk tok hensyn til den gamle regelen om å gi gass i nedgangstider og holde tilbake når økonomien går godt. Finansministeren har de siste dagene flere ganger uttalt at det går mot lysere tider for norsk økonomi.

Makroøkonom Kyrre Amdal i DNB Markets sier regjeringen har foreslått et budsjett som er marginalt mer ekspansivt hva Norges Bank la til grunn. Han viser til at det i statsbudsjettet anslås en sterkere vekst i økonomien og høyere pris- og lønnsvekst.

– Dette trekker i retning av at det første rentekuttet heller kommer senere enn tidligere i forhold til det Norges Bank anslo i september. Men jeg tror ikke budsjettet endrer mye på Norges Banks vurderinger, og vi holder fast på prognosen vår om rentekutt i mars, sier Amdal.

Forhandlingene med SV

I dagene som kommer vil regjeringen først henvende seg til SV for å få til en enighet om den økonomiske politikken. Da blir det forhandlinger som kan påvirke budsjettets innretning ytterligere.

– Det som er spennende nå er om det må enda flere oljepenger på bordet for å få SV med på budsjettet. Det kan bidra til å dytte Norges Bank i retning av et senere rentekutt, sier Magne Gundersen.



Powered by Labrador CMS