Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen.

Innlegg: Naturmeldingen - vi har mye å diskutere med statsråden

Regjeringen har nylig lagt fram sin handlingsplan for å nå FNs naturavtale. Mer arealgjerrig politikk, nye prinsipper for bærekraftig arealforvaltning og endringer i plan- og bygningsloven skal begrense naturtapet. NHO Byggenæringen har invitert klima- og miljøministeren til dialog med næringen allerede 15. oktober.

Innlegg av:

Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen.

Det står mye bra i regjeringens naturmelding, men vi har likevel mye å diskutere om byggenæringens rolle fremover. Derfor har vi invitert ministeren til byggenæringens naturkonferanse.

Arealendringer er den største årsaken til nedbyggingen av natur. Under pressekonferansen viste ministeren blant annet til byggingen av Kalnes Sykehus i Østfold som et eksempel på at nedbygging av arealer ofte er legitim og har gode motiver, men at summen av påvirkning på naturen er et problem. 

Fremover skal vi dekke samfunnets behov innenfor naturavtalens rammer. Med ambisjoner om 130 000 nye boliger de neste fire årene, mer til forsvar og fornybar kraftproduksjon, og fornying av jernbane og trafikksikker vei, er det ingen vei utenom et godt samspill med byggenæringen.

I naturmeldingen slås det fast at kommunene fortsatt skal ha det overordnede planleggingsansvaret, men det samlede naturtapet i Norge skal altså reduseres og på sikt stanses. Strengere vurderinger og nye verktøy legger grunnlag for at de 23 målene i FNs naturavtale skal nås. Av utbyggingsformål som skal prioriteres, lister meldingen opp fornybar kraftproduksjon og kraftledninger, forsvarsformål og samfunnskritisk digital infrastruktur.

NHO Byggenæringen mener regjeringens politikk ikke henger helt sammen når kraftproduksjon uten videre skal få forrang på arealene, samtidig som regjeringen i praksis varsler et kutt i bevilgningene til energieffektivisering i neste års statsbudsjett. 

Energieffektivisering er det billigste og raskeste tiltaket for å bedre kraftsituasjonen, og det krever ikke nye areal. Vi er bekymret for en kraftig reduksjon i bevilgningene til energieffektivisering i kommende statsbudsjett. Det er viktig at naturmeldingen ikke blir festtale, men at vi ser at regjeringen følger opp med konkret politikk. Da trenger vi en satsing på energieffektivisering, ikke kutt.

 NHO Byggenæringen er skuffet over at regjeringen ikke har større ambisjoner for naturrestaurering, som stadig flere aktører i byggenæringen anser som et nytt forretningsområde. Innen 2030 skal omfanget av forringede arealer kartlegges.

Det er viktig at Norge kommer skikkelig i gang med naturrestaurering. Byggenæringen ønsker å bidra i dette arbeidet, og jeg ser ingen grunn til at vi skal vente til 2030.

Vi håper myndighetene blir med på et initiativ for å kartlegge alle grå arealer, og hvordan vi kan utnytte de arealene vi har bygd på bedre.

Det er verdifullt at vi får en god oversikt over potensialet som ligger i disse arealene.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS