Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Byrådet vil revidere parkeringsnormen

Byrådet setter i gang evaluering av parkeringsnormen som et første steg mot en revidering. 

Publisert

I 2022 fikk Oslo kommune en ny parkeringsnorm. Da ble blant annet en minimumsgrense byttet ut med en maksimumsgrense for antall parkeringsplasser som skal oppføres i forbindelse med byggeprosjekter.

I Hammersborgerklæringen har byrådspartiene sagt at de vil myke opp parkeringsnormens retningslinjer for noen type store boligprosjekter i ytre by.

Byrådet sier de ikke ønsker at det skal oppstå trafikkfarlige situasjoner i gatene rundt på grunn av uoversiktlig gateparkering.

– Det er også viktig for byrådet at det er tilstrekkelig parkeringsplasser for brukere og pårørende ved kommunens institusjoner og helsetilbud, skriver byrådet i meldingen.

James Stove Lorentzen (H) er byråd for byutvikling i Oslo.

Nå er arbeidet i gang med en revisjon av parkeringsnormen, ifølge byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H). 

– Vi igangsetter nå en evaluering for å få kunnskap om hvordan normen fungerer. Dette er første ledd i arbeidet med å revidere normen, sier Lorentzen i en pressemelding.

Evalueringen skal blant annet bygge på kommunens egne erfaringer fra kommunale bygg, og utbyggeres og brukeres erfaringer knyttet til bolig og andre bygg.

Byrådet har også bedt etaten vurdere om parkeringsdekning påvirker rekrutteringen for skoler og sykehjem, at de vurderer ulike parkeringsforhold i ytre by og om økt krav til sykkelparkering har ført økt bruk av sykkel.  

Spesielle formålsbygg som politi, brannstasjoner og sykehus skal ikke skal omfattes av normen, ifølge byrådet. 

– Parkeringsdekning for disse skal behandles individuelt i det enkelte forslag til reguleringsplan. Når evalueringen er gjennomført og det er utarbeidet forslag til endringer, vil forslag til en ny parkeringsnorm legges til høring, skriver byrådet. 

Planen er at ulike aktører og publikum skal få komme med tilbakemeldinger på forslag til ny parkeringsnorm i løpet av 2025

Powered by Labrador CMS