I en rapport fra Finanstilsynet kommer det fram at norske bankers tap, mislighold og betalingslettelser ligger på et stabilt og fortsatt lavt nivå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ubetalte og forsinkede betalinger til bankene er på et lavt nivå i år

Bankenes tap, mislighold og betalingslettelser ligger på et stabilt og fortsatt lavt nivå så langt i år.

Publisert

En mindre del av utlånene med høy kredittrisiko gikk ned i perioden april, mai og juni, men har totalt sett økt det siste året, viser en rapport fra Finanstilsynet.

Samlet hadde 9,9 prosent av utlånene vesentlig økt kredittrisiko ved utgangen av juni, opp fra 9,2 prosent året før.

«Prisvekst og renteoppgang har medført svekket finansiell stilling for mange personer og bedrifter», påpeker tilsynet. Flere tegn på kredittkvaliteten i norske banker har likevel foreløpig ikke vist store endringer.

Litt flere sliter med å betale lånet sitt

Bankenes tapsavsetningsgrad var blant annet på samme nivå som i fjor. Det er en indikator på hvor forsiktig en bank er med sine utlån, samt hvor godt de er forberedt på mulige tap.

I person- og bedriftsmarkedet har den ligget på henholdsvis 0,3 prosent og 0,9 prosent siste år.

I tillegg utgjorde misligholdte lån, altså lån der betalingene ikke er gjort som avtalt, 1,4 prosent av samlet utlånsvolum ved utgangen av første halvår.

Det er marginalt opp fra juni i fjor, ifølge Finanstilsynet. Selv om betalingsmislighold har økt, har andre misligholdte utlån har blitt redusert.

Flere bedrifter sliter med betalinger

Andelen bedrifter som ikke klarte å betale lånene sine, økte imidlertid i flere bransjer. I slutten av juni var denne andelen klart høyere hos de mindre bankene enn hos de store.

Andelen lån som har fått betalingslettelser på grunn av kundens betalingsproblemer, økte litt det siste året til 1,4 prosent.

Det har vært en liten økning i betalingslettelser for privatpersoner, og en liten nedgang for bedrifter, viser rapporten.

Powered by Labrador CMS