Her på Klemetsrud skal CO2-fangstanlegget bygges. Foreløpig er prisen for å nå Oslo kommunes klimamål 9,5 milliarder kroner. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Nytt renseanlegg på Klemetsrud skal fange mindre CO2

Oslo kommune senker målet for hvor mye CO2 som årlig skal fanges på Klemetsrud. Håpet er å unngå at kostnadssprekken på 5 milliarder kroner blir enda større.

Publisert

Da Hafslund Celsio presenterte sine planer i 2022, var byggekostnaden estimert til maksimalt 4,8 milliarder kroner. Nå er prisen økt til 9,5 milliarder kroner, og ambisjonen for årlig CO2-fangst redusert fra 400.000 tonn til 350.000 tonn.

– Det er flere faktorer som er med på å redusere investeringskostnaden. Det er blant annet ny lokasjon på Oslo Havn, et mer kompakt fangstanlegg, som gir lavere materialkostnader, og mindre kostnader for kjøp av omkringliggende tomt.

Det heter det fra Hafslunds prosjektdirektør Toril Benum.

Det nye anslaget på 9,5 milliarder kroner er ikke endelig. Før det kan tas en endelig beslutning om å bygge, skal budsjettet igjen kvalitetssikres av eksterne konsulenter.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg understreker at prosjektet innebærer risiko, men er avgjørende for å nå kommunens klimamål. Frp, som var eneste parti som stemte imot prosjektet i 2022, frykter at anlegget vil bli enda dyrere.

Powered by Labrador CMS