Aslaug Koksvik og Kjetil Vee Moen. Foto: Virke
Aslaug Koksvik og Kjetil Vee Moen. Foto: Virke

Innlegg: Standardisering er viktig, men vi kan ikke standardisere kommersielle avtaler

Virke har, sammen med hele verdikjeden i byggenæringen, vært en aktiv deltaker i det to år lange komitearbeidet i Standard Norge med å utarbeide to nye standarder for kjøp av byggevarer.

Innlegg av:

- Aslaug Koksvik, bransjedirektør i Virke byggevarehandel
- Kjetil Vee Moen, bransjedirektør i Virke Teknisk handel

Det er tidligere NS 8409:2008 som nå er revidert og blitt til to nye standarder; En for kjøp av hyllevarer (NS 8411:2024) og en for kjøp av tilvirkede produkter (NS 8412:2024).

Vi mener at standardisering er viktig og kan bidra til forenkling, tydeliggjøring av ansvarsforhold, mindre salgsadministrasjon og lavere konfliktnivå i verdikjedene. De nye standardene byr på mye nybrottsarbeid som vil komme næringen til nytte. Det er blant annet utarbeidet nye mekanismer for håndtering av hardship. Vi regulerer mangler og reklamasjoner på en mye tydeligere måte. Det er også inkludert detaljerte tvisteløsningsregler, som mekling og bruk av ekspert, for å gjøre konflikthåndtering mer effektiv og kostnadseffektiv. Det er videre gjort en opprydding i begrepsbruk, betydningen av kontraktsdokumenter og bruk av digitale løsninger som er fremtidsrettet.

I sum er det gjort mye godt arbeid som skal kunne bidra til en bedre fordeling av risiko mellom partene i verdikjeden og mindre friksjon.

MEN. Og det er et absolutt MEN; Standarden skal og kan IKKE regulere kommersielle betingelser.

I et innlegg på bygg.no med tittelen «Lange kredittider gir stor risiko i verdikjeden» henvises det til den nye standarden, Virkes deltakelse i arbeidet og at det i hele bransjen er avtalt en ny kredittid på 28 dager.

Dette medfører selvsagt ikke riktighet. Virke, som en hovedorganisasjon og representanter for henholdsvis byggevarehandelen og de tekniske handelsaktørene i byggebransjen kan på ingen måte regulere kommersielle betingelser eller pålegge bruk av klausuler i en standard til våre medlemsbedrifter. 

I de nye standardene står det ettertrykkelig at «Med mindre annet er avtalt, forfaller kjøpesummen til betaling 28 dager etter at kjøper har mottatt spesifisert faktura».

 Med andre ord, der det IKKE foreligger annen avtale foreslås 28 dager kredittid gitt at standarden ligger til grunn for avtalen mellom partene. Dette er en viktig presisering. Tillegget med mindre annet er avtalt, ble tatt inn nettopp fordi de fleste aktørene i markedet har egne avtaler med sine leverandører og kunder. Virke har verken ønske om, eller mandat til å forplikte sine medlemmer til en til kredittid på 28 dager, som i aller høyeste grad er et kommersielt anliggende.

Som en bransjeorganisasjon jobber vi ikke med kommersielle betingelser for våre medlemmer!

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS