Illustrasjonsfoto: Ole Harald Dale

Innlegg: Lange kredittider gir stor risiko i verdikjeden

At det er usikre og utfordrende tider i byggenæringen der bremsene er på i markedet har de fleste fått med seg. Det bygges for få boliger, og kommuner strammer inn på vedlikehold og investeringer i bygg og anlegg.

Innlegg av:

- Jøns Sjøgren, adm. direktør i Byggevareindustrien.
- Heidi Finstad, adm. direktør i Treindustrien.
- Thor Lexow, adm. direktør i VKE.
- John-Erik Reiersen, adm. direktør i Betong Norge.
- Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer.
- Marianne Wætnes Røiseland, adm. direktør Rørentreprenørene Norge.

 

På bygg.no kan vi lese om en kraftig økning i konkurser i andre kvartal, der bygg og anlegg kommer verst ut. På lederplass belyser Arve Brekkhus hvordan konkurser nå rammer bredere og velter overende ellers solide selskaper med lang fartstid. I tillegg til den åpenlyse risikoen nedgangen i markedet fører med seg, gjemmer det seg en skjult gjeldsbombe som kan få store konsekvenser i hele verdikjeden.

For en del aktører i byggenæringen er praksis svært lange kredittider. Dermed blir leverandører bank og långiver for sine kunder. Når en aktør i verdikjeden i byggenæringen går overende, kan flere dras med i dragsuget når store beløp er utestående. Finanstilsynet har nylig vist til sårbarheten som følge av en gjeldsbelastet husholdningsøkonomi, og har dermed anbefalt å opprettholde kravet til egenkapital ved boligkjøp. Kanskje bør det gjøres en vurdering av om handelspraksis og lange kredittider kan medføre tilsvarende sårbarhet for bedrifter i byggenæringen, og risiko for at korthuset kan rase sammen hvis ett ledd ryker?

I EU jobbes det nå med en innstramning i regelverket som omhandler betalingsfrister. EU-kommisjonen viser til at lange betalingsfrister og frister som overstiges gir mindre robuste verdikjeder, fører til flere konkurser og tapte arbeidsplasser, og hemmer konkurransekraft. Det er også pekt på hvordan særlig små- og mellomstore bedrifter blir rammet av urimelige kontraktsvilkår, som går ut over likviditet og evne til nye investeringer. En del av forslaget fra kommisjonen er å stramme inn regelverket ved å sette 30 dager som maksimal betalingsfrist. Forslaget er nå til behandling i EU-systemet, der Parlamentet også går inn for 30 dagers betalingsfrist, men åpner for noe mer fleksibilitet ved at parter etter særskilt avtale i kontrakt kan sette inntil 60 dager. Hva EU endelig lander på blir klart etter at Parlamentet og Rådet enes om en tekst.

Robuste verdikjeder er viktigere enn noen gang, i en tid der krig og uro i verden gir behov for beredskap og sikker forsyning. Det gjelder også i norsk byggenæring, der samspillet mellom produsenter og leverandører, handel, håndverksbedrifter, entreprenører og bestillere må fungere godt og balansert. Det er gjort et forbilledlig arbeid med å utarbeide nye kontraktstandarder for kjøp av byggevarer, NS 8411 og NS 8412, der alle ledd i verdikjeden har bidratt for å komme fram til felles standarder. Her har både Virke, Boligprodusentene, EBA, VKE, Treindustrien, Rørentreprenørene Norge, Betong Norge og Byggevareindustrien med flere jobbet godt sammen for å få på plass balanserte vilkår. Standardene omfatter en rekke forhold, og legger blant annet opp til kredittid på 28 dager. Ved at alle aktører nå tar standarden i bruk fremmes god forretningsskikk og seriøsitet i byggenæringen. Det kan gi flere gevinster i form av mindre konflikt og ikke minst en mer robust verdikjede som kommer hele næringen til gode.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS