Eirik Albrechtsen (t.v.) og Casper Pilskog. Foto: Privat
Eirik Albrechtsen (t.v.) og Casper Pilskog. Foto: Privat

Innlegg: Sikkerhet handler om mer enn at fagarbeidere skal unngå ulykker

Sikkerhet er mer enn at fagarbeidere skal unngå ulykker og hendelser. Sikkerhet er noe som skapes hver dag som en integrert del av alle administrative og praktiske aktiviteter i et prosjekt slik at alle føler seg trygge, verdsatt og i stand til å yte sitt beste.

Innlegg av:

Casper Pilskog Orvik, PhD-student, Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU og Eirik Albrechtsen, professor, Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU.

Kommentaren “Tar for mange sjanser” peker på viktige utfordringer innenfor sikkerhet i byggenæringen, men inneholder også noen påstander som vi mener er verdt å diskutere. Kommentaren legger vekt på menneskelige feil og slurv som årsaker til ulykker. Dette kan gi inntrykk av at problemet hovedsakelig ligger hos fagarbeidere på norske bygge- og anleggsplasser.

Det er problematisk å si at arbeidere “tar for mange sjanser”. Dette antyder at arbeidere bevisst ignorerer sikkerhetsprosedyrer, noe som ofte kanskje ikke er tilfelle. I mange tilfeller er det uforutsette utfordringer ved arbeidsoppgavene som oppstår. Arbeidere kan føle seg presset til å ta snarveier på grunn av tidsfrister eller mangel på ressurser. Det er viktig å forstå de underliggende årsakene til hvorfor slike situasjoner oppstår og jobbe med å forbedre systemene som støtter arbeiderne. Et sentralt prinsipp i sikkerhetsteorier og ulykkesmodeller er at menneskelige feil alltid er en direkte årsak til ulykker, samtidig som menneskelige feil alltid er en konsekvens av systemet menneskene opererer innenfor. Analyser av dødsulykker i BA-næringen gjennomført av Arbeidstilsynet viser også dette. Handlinger er ofte en årsak til ulykker, men bak dette ligger gjerne systemsvakheter knyttet til prosjektstyring, planlegging og operativ ledelse.

Årsaken til ‘økende’ antall nesten-ulykker og et stadig høyt antall dødsulykker er ikke manglende etterlevelse av rutiner og regelverk. Selv om gode sikkerhetsrutiner er viktige, vil de ikke alltid være dekkende for alle situasjoner. Nesten-ulykker vil skje daglig, uansett hvilke rutiner som er på plass. Dette er en realitet i enhver dynamisk arbeidsplass med mange aktører, høye energier og manuelt arbeid. Det er derfor viktig å fokusere på robusthet – evnen til å forhindre og stanse uforutsette hendelsesforløp før de oppstår utvikler seg til alvorlige ulykker. Arbeidere gjør vanligvis sitt beste, og det er deres evne til tilpasning og gjøre jobben som er en av de viktigste komponentene for å gjøre arbeidsplassen sikker. Videre er god ledelse og planlegging i alle prosjektets faser er en essensiell forutsetning for å legge til rette for sikre og robuste arbeidspraksiser.

Det er ofte tilfeldigheter, men også intuisjon og erfaringer som gjør at en nesten-ulykke ikke blir en dødsulykke. Det kan også være et tegn på robusthet og fleksibilitet i systemet. Når nesten-ulykker ikke resulterer i alvorlige skader, viser det også at systemet har innebygde mekanismer som beskytter arbeiderne. Dette er ikke bare flaks, men et resultat av gode sikkerhetskulturer og praksiser som fungerer. Det vil nesten alltid være forskjell på hvordan arbeid er planlagt og tiltenkt, sammenlignet med arbeid som faktisk utført.

Sikkerhet er ikke noe vi bare kan krysse av på en liste, men noe både ledere og fagarbeidere på alle nivå må jobbe med hele tiden. Det handler ikke bare om fravær av ulykker, men å legge til rette for sikker verdiskaping gjennom tilstedeværelse av organisatoriske elementer (f.eks. ledelsens engasjement, involvering og planlegging). Blant annet gjennom en åpen, ærlig og rapporterende kultur, der vi tør å si fra om det som ikke er bra, og gi ros for det som er bra. Vi må også ha en lærende kultur, der vi bruker ulykker og hendelser som sjanser til å forbedre oss, men samtidig oppdage feil som også gjelder andre prosjekter. Vi må ha en involverende kultur, der vi lytter til hverandres meninger og ideer, og tar beslutninger sammen. Og vi må ha en engasjerende kultur, der vi bryr oss om hverandre, og støtter hverandre i gode og dårlige dager.

Nøkkelen er at ledelsen må aktivt engasjere seg i sikkerhetsarbeidet i alle prosjektfaser. I produksjonsfasen handler dette blant annet om å delta i sikkerhetsmøter, være til stede på byggeplasser og vise at de verdsetter sikkerhet gjennom sine handlinger, ikke bare sine ord. Ledelsen må demonstrere håndtering av målkonflikter mellom lønnsomhet og tidspress på den ene siden og sikkerhet på den andre siden. I tidligere prosjektfaser handler det om å ta beslutninger som legger til rette for at fagarbeidere kan gjennomføre arbeid på en sikker måte.

Vi må unngå en ‘syndebukk-mentalitet’. Ingen ønsker å gjøre feil, og de fleste ønsker å gjøre en så god jobb som mulig, alltid. Er det rom for å gjøre feil? Sikkerhet i byggenæringen handler om mer enn bare å forhindre ulykker. Det handler om å skape et robust system som involverer både ledelse og fagarbeidere, der for eksempel nesten-ulykker blir sett på som læringsmuligheter, og der sikkerhet alltid prioriteres sammen med fremdrift, ikke på bekostning av.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

 

Powered by Labrador CMS