Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult. Foto: Norconsult
Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult. Foto: Norconsult

Innlegg - Etter Draghi: Tid for å prioritere og gjennomføre også i Norge

Mario Draghi, tidligere sentralbanksjef i EU, lanserte nylig en rapport om Europas økonomiske konkurranseevne. Rapporten, som peker på kritiske utfordringer knyttet til teknologi, energi og geopolitisk avhengighet, har fått overraskende lite oppmerksomhet her hjemme.

Innlegg av:

Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult.

Men rapporten er også svært relevant for Norge – og særlig har Norges største fastlandsnæring, byggenæringen, en nøkkelrolle i å realisere mange av de løsningene Draghi foreslår, både når det gjelder innovasjon, bærekraft og økt konkurransekraft.

Draghi-rapporten tegner et dystert bilde av Europas fremtid. Vi har siden årtusenskiftet slitt med svakere vekst og produktivitetsutvikling sammenlignet med USA og Kina. Årsakene er mange: manglende innovasjon innen høyteknologi, utilstrekkelig tilgang på ren energi, og en økende avhengighet av ikke-demokratiske land for kritiske ressurser. Men kanskje det mest gjenkjennelige for oss i Norge er rapportens advarsler om usammenhengende initiativer, lange prosesser og manglende prioritering.

Dette er noe vi ser tydelig i den norske byggenæringen. Næringen, som består av over 100.000 bedrifter og 400.000 medarbeidere, har de siste årene opplevd stadig mer kompliserte og tidkrevende byggeprosesser. Enten det er boliger, industri eller ny kraftproduksjon, møter prosjektene et voksende hav av reguleringer og høringsrunder. Intensjonene bak disse prosessene er gode, men konsekvensene har vært negative. Lavere vekst, forsinkede prosjekter og uforutsigbarhet har blitt hverdagen – uten at vi nødvendigvis har fått mer harmoni og konsensus.

Det er her Draghi-rapportens hovedbudskap blir viktig også for Norge: Vi må i mye større grad prioritere, forenkle og gjennomføre. Våre folkevalgte må rydde opp i kronglete regler som hindrer vekst. For norsk byggenæring bety dette blant annet at vi må våge å forenkle byggeprosessene, redusere tidsfristene og antallet høringsrunder og tydeliggjøre krav til prosjektet og utbyggere fra starten av.

Byggenæringen har allerede vist vilje til å lede an. Eksempelvis signerte næringen en klimapartnerskapsavtale som forplikter oss til å bidra til det grønne skiftet. Det viser et sterkt engasjement for bærekraft og fremtidig vekst. Men for å realisere potensialet, må politikerne sørge for at de nødvendige prosessene blir mindre byråkratiske og mer handlekraftige. Vi trenger en byggenæring som kan levere prosjekter raskere og mer effektivt for å nå klimamålene og sikre arbeidsplasser. Byggenæringen er klar til å ta sin del av ansvaret. Nå må politikerne også levere, både i Europa og Norge.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.


Powered by Labrador CMS