Norges Bank varsler ikke rentekutt før neste år, noe som kan bety fortsatt høye bokostnader for mange, mener boligorganisasjoner. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Boligorganisasjoner bekymret for unges boligsjanser med vedvarende høy rente

Det er dårlig nytt at Norges Bank holder styringsrenten på dagens nivå, mener boligorganisasjoner. Særlig unge som vil etablere seg med bolig, kan få vansker.

Publisert

Det betyr høye bokostnader i året som kommer, anslår Carsten Henrik Pihl, en av lederne i forbrukerorganisasjonen Huseierne

– Boliglånsrenten fortsetter nå å være over 6 prosent for veldig mange. Samtidig øker andre bokostnader som kommunale avgifter, forsikring og vedlikeholdskostnader, sier han.

Pihl minner om at det er mulig for de aller fleste å forhandle ned renten eller bytte bank.

Rammer de unge

– Selv om rentenivået har flatet ut, så ser vi en bekymringsfull trend hvor veksten i søknader fra unge låntakere vedvarer. Andelen under 24 år som søker hos oss, begynte for alvor å tilta da styringsrenten skjøt fart høsten 2022, sier Sebastian Mikolajczyk, Norgessjef Bluestep Bank og Bank2.

«Bluestep Bank og Bank2 er en refinansieringsbank, som tilbyr lån med sikkerhet i bolig til personer som av ulike årsaker har havnet i krevende økonomiske situasjoner», skriver de om seg selv.

Ifølge Mikolajczyk har andelen mer enn doblet seg på to år, mens øvrige aldersgrupper har holdt seg stabile.

– Om ikke styringsrenten snart begynner å falle, tror jeg dessverre vi får se sterk vekst i tallene for inkasso og mislighold blant de unge, sier han.

– Bekymret

– Vi er bekymret for at Norges Bank venter for lenge med å kutte rentene, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han påpeker at boliginvesteringene har falt dramatisk og mer enn Norges Banks prognoser de siste årene.

– Dette får store konsekvenser for boligforsyningen og sysselsettingen, og det får negative ringvirkninger i økonomien de neste årene, anslår Geving.

Powered by Labrador CMS