Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Sentralbanksjefen antyder flere rentekutt neste år

Norges Bank varsler at det planlagte rentekuttet først vil komme neste år. Men sentralbanksjefen signaliserer at nedgangen kan bli litt raskere enn hittil anslått.

Publisert Sist oppdatert

Det var knyttet mest spenning til hva sentralbanksjef Ida Wolden Bache ville si om rentebanen i forbindelse med rentebeslutningen torsdag.

– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sa hun.

Styringsrenten har ligget på dette nivået siden desember i fjor. Neste år kan lånekundene vente seg en nedgang. Wolden Bache sier tidspunktet for å kutte nærmer seg.

Norges Bank antyder at styringsrenten gradvis settes ned fra første kvartal neste år. Prognosen indikerer nå en litt raskere nedgang gjennom 2025 enn fra forrige pengepolitiske rapport. Det kan bety tre rentekutt neste år, med mulighet for et fjerde.

Økonomer: Liten mulighet for kutt i år

Både beslutningen og begrunnelsen var som ventet, mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank. Han mener sentralbanksjefen fortsatt holder en ørliten åpning for at det første rentekuttet kan komme før jul, ettersom inflasjonen har falt raskere enn ventet. Men mest sannsynlig vil det drøye til mars, mener han, og viser til den svake kronen.

– Jeg tror derimot at vi får hele fire rentekutt gjennom 2025, sier Knudsen.

Også NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener kronekursen er grunnen til at Norges Bank nøler med å kutte. Skal det bli aktuelt med rentekutt allerede før jul, må den underliggende prisveksten videre ned og kronen må ikke svekke seg ytterligere, påpeker han.

– Norges Banks standhaftighet synes nå primært å bunne i ett forhold: Faren for at for tidlige rentekutt kan trigge en ny økning i prisveksten, skriver han i en kommentar til rentebeslutningen.

Mange norske boliglånskunder ble nok skuffet med tanke på et mulig løft i kjøpekraften inn mot jul, kommenterer Dørum.

– Heller ikke i regjeringskontorene blir det applaus av denne beslutningen, når man i over ett år har uttalt at man fører en økonomisk politikk for å få renten ned, bemerker han.

– Fortsatt behov for å få prisveksten ned

Wolden Bache sier styringsrenten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og å dempe prisveksten. Selv om inflasjonen har flatet ut, har den underliggende prisveksten ikke falt like mye. Bedriftenes kostnader ventes fortsatt å vokse, og en svakere krone vil bremse den videre nedgangen.

Det er fortsatt behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, heter det i kunngjøringen fra Norges Bank.

Om renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side kan høy rente bremse mer enn nødvendig, skriver de videre.

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet erkjenner at det er usikkerhet om hvordan norsk økonomi utvikler seg. Komiteen har lagt vekt på at prisveksten har falt, og at den over tid har vært lavere enn anslått.

– Det underliggende inflasjonspresset kan være svakere enn vi nå legger til grunn. Dersom det blir utsikter til at prisveksten kommer raskere ned til målet eller vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi, kan renten bli satt raskere ned enn vi nå ser for oss, skriver komiteen.

– Tøft for boliglånskundene

Året 2024 blir året med det høyeste rentenivået norske boliglånskunder har opplevd på 15 år, bemerker forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for at Norges Bank venter for lenge og påpeker at boliginvesteringene har falt dramatisk. Mens Huseierne påpeker at mange nordmenn nå sliter med høy rente, samtidig som andre bokostnader øker.

– Boliglånsrenten vil nå fortsette å være over 6 prosent for veldig mange. Samtidig øker andre bokostnader som kommunale avgifter, forsikring og vedlikeholdskostnader, sier Carsten Henrik Pihl, leder for politikk, samfunn og bærekraft i forbrukerorganisasjonen.

Powered by Labrador CMS