Bane Nor benytter en kameraløsning som ved hjelp av kunstig intelligens (KI) analyserer bildene og varsler togfører hvis noe står fast mellom bommene. Foto: Bane Nor
benytter en kameraløsning som ved hjelp av kunstig intelligens (KI) analyserer bildene og varsler togfører hvis noe står fast mellom bommene.

Overvåker planoverganger for å hindre ulykker

Nå tar Bane Nor tar i bruk elektronisk overvåkning på 39 av de mest ulykkesutsatte planovergangene, for å få bukt med noen av de 700 uønskede hendelsene på planoverganger.

Publisert Sist oppdatert

Bane Nor tar i bruk en nyutviklet teknologisk løsning som automatisk varsler togfører dersom noen står fast på planovergangen når bommene er gått ned.Tanken er at dette skal gå toget til å stoppe før det skjer en ulykke.

– Vi benytter en kameraløsning som ved hjelp av kunstig intelligens (KI) analyserer bildene og varsler togfører hvis noe står fast mellom bommene, forteller Sverre Kjenne, konserndirektør Digitalisering og teknologi i Bane Nor i en pressemelding.

Systemt fungerer slik at når det oppdages et hinder på en planovergang, så sendes det ut et nødanrop som går både til de som styrer togtrafikken (togleder) og togfører samtidig. Togfører får da stoppet toget i tide og kan forhindret en ulykke. Bane Nor understreker at kameraene gjør også at de i etterkant kan gå inn å sjekke hva som har skjedd.

Det har forekommet flere hendelser med kjøretøy på planoverganger med helbom de siste seks månedene. Dette vil de unngå når de tar i bruk den elektroniske overvåkningen.

Bane Nor skriver i meldingen at varslingssystemet har vært testet i 15 måneder og omfatter også reell testing med tog for å se at de stopper i tide.

Powered by Labrador CMS