Byråd for byutvikling i Oslo, James Stove Lorentzen. Foto: Oslo kommune / Sturlason AS Polyfoto

Lager ny veileder for bedre arkitektur i Oslo

Byråd for byutvikling i Oslo, James Stove Lorentzen, vil ha mer vekt på estetikk og arkitektonisk kvalitet i utviklingen av byen.

Publisert

Det skriver byrådet i Oslo kommune i en pressemelding mandag.

– Jeg mener vi trenger en mer konkret arkitekturpolitikk som fokuserer på den estetiske utformingen av bygg. Jeg har derfor bedt Plan- og bygningsetaten om å sette i gang et arbeid for å lage en ny veileder for arkitektur som er spisset mot bygningers arkitektoniske kvaliteter, sier James Stove Lorentzen (H) i pressemeldingen.

Den nye veilederen skal legge føringer for den fysiske utformingen av byens bygninger og bidra til at det foretas gode estetiske valg og prioriteringer.

– Bystyret vedtok i 2020 “Arkitekturpolitikk for Oslo”, men den er for overordnet og generell, og gir ikke klar nok veiledning for arkitektonisk kvalitet. Vi trenger en spisset veileder som handler om utformingen av byggene, i seg selv og i samspill med omgivelsene, sier Lorentzen.

Veilederen skal, ifølge pressemeldingen, bidra til at Oslo fortettes med estetisk kvalitet, til at ny bebyggelse utformes imøtekommende og menneskevennlig, og til å styrke og videreutvikle byens særpreg, stedsidentitet, natur og rike kulturarv. Veilederen skal adressere konkrete utfordringer og bidra til å bygge en felles kultur og forståelse for hva arkitektonisk kvalitet er for Oslo.

Arkitekturveilederen blir digital, og skal være et enkelt og kortfattet arbeidsverktøy for utviklere, planleggere og kommunen.

– Jeg vil at vi ser på handlingsrommet vårt når det kommer til estetiske kvaliteter og om Plan- og bygningsetaten eventuelt kan bruke veilederen til å avslå byggesøknader som ikke holder høy nok standard, avslutter byråden.

Powered by Labrador CMS