LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO bryter samarbeidet med NHO

LO bryter samarbeid med arbeidsgiverorganisasjonene inntil videre. Årsaken er det de mener var en uredelig prosess før bruddet i IA-forhandlingene.

Publisert Sist oppdatert

– Oppførselen under forhandlingene, lekkasjer fra innsiden av forhandlingsrommet, forsøk på å ekskludere LO fra prosessene i slutten av forhandlingene, og at NHO-sjefen etter forhandlingene gikk ut og avlyste partssamarbeidet i pressen, uten forutgående prosess. Det et brudd på alle samarbeidstradisjoner. Det opplever vi som ekstremt uredelig, det er et grovt tillitsbrudd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Følsvik understreker at det er et midlertidig brudd, samtidig som hun går til angrep både på arbeidsgiverorganisasjonene og de andre arbeidstakerorganisasjonene. LO-lederen mener de ble stående utenfor forhandlingene om en revidert tekst, mens de andre hovedorganisasjonene var med.

– Vi er rett og slett blitt satt på gangen, sier hun på et pressetreff mandag ettermiddag.

Hun vil ikke spekulere i hvorfor det skjedde og ber de involverte hovedorganisasjonene svare for det.

– Dette handler om et tillitsbrudd. Dette er et tillitsbrudd som er så grovt at vi ikke har opplevd lignende, i hvert fall ikke i min tid, og jeg tror du skal lete langt bakover i LOs historie også.

Hun krever at arbeidsgiversiden kommer tilbake til forhandlingsbordet og undertegner et eksisterende avtaleforslag for at samarbeidet skal gjenopptas.

NHO overrasket

NHO synes det er synd og kaller det overraskende at LO bryter samarbeidet med dem og de andre arbeidsgiverorganisasjonene midlertidig.

– NHO står klar til å gjenoppta samarbeidet når LO ønsker. Vi har en lang tradisjon med å samarbeide, også når det er saker vi er uenige om, sier NHO-leder Ole Erik Almlid i en pressemelding.

Også Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten kaller det «overraskende og beklagelig» at LO velger å bryte.

Bakgrunnen for at LO nå bryter samarbeidet med NHO, KS, Spekter og Virke er at det ble brudd i forhandlingene om IA-avtalen (Inkluderende arbeidsliv-avtalen) 4. desember. Der stilte LO og NHO motstridende ultimatumer om sykelønn, og klarte ikke å komme fram til et kompromiss.

LO får kritikk

– LO sier de ble satt på gangen. Sannheten er at de viste liten forhandlingsvilje, sier Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg til NTB.

Hun sier at fagforeningen opplevde arbeidsgiversiden som konstruktive og hevder at LO og arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) ikke var interesserte i å finne løsninger.

– Det LO har oppnådd, er at de har satt sykelønnsordningen i spill. Å stille ultimatum hjelper verken de syke eller velferdsstatens bærekraft, sier Randeberg.

KS beklager at LO har vedtatt å bryte samarbeidet med alle arbeidsgiverorganisasjonene inntil videre, som følge av bruddet i forhandlingene om en ny IA-avtale sist uke.

– Selv om det ikke blir noen ny IA-avtale, er det svært viktig for KS og kommunesektoren å fortsette å samarbeide med arbeidstakernes organisasjoner om godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Følsvik fikk mandag spørsmål om LO kunne gjort noe annerledes, men står på sitt.

– Det er ikke så lett å se at vi kunne gjort noe annerledes når vi blir satt på utsiden, på gangen. Her er det snakk om fire organisasjoner på arbeidsgiversiden som har prøvd å komme de tre andre arbeidstakerorganisasjonene i møte, og satt LO på gangen. Da er det ikke lett å være konstruktiv.

Bilaterale samarbeid brytes også

Samtidig legger Følsvik også til at LO på grunn av dette heller ikke vil gjennomføre bilaterale samarbeid med alle arbeidsgiverorganisasjonene.

– Trepartssamarbeidet er viktig for oss, og vi fortsetter å stille i dialog som regjeringen inviterer til. Vi vil naturlig nok også gjennomføre lønnsforhandlinger, arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter og bistand til medlemmene. Vi skal ta vårt ansvar for medlemmenes rettigheter. Vi står også fortsatt ved hovedavtalen, sier LO-lederen.

IA-avtalen har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet.

Dagens avtale utløper ved årsskiftet. LO krevde at sykelønnsordningen vi har i dag, fredes også de neste fire årene, mens arbeidsgiverne ville frede i 18 måneder.

På så godt som alle andre spørsmål meldte Følsvik at partene var i mål.

Powered by Labrador CMS