- Vi ønsker oss flere jenter inn i firmaet og i bransjen, men mest av alt handler det om å få inn skikkelige folk. Rørleggeryrket passer like godt for begge kjønn, sier rørleggermester Mari-Ann Amundsen og daglig leder Line Marita Amundsen Volle i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift. Foto: Trond Joelson
Søstrene Amundsen har jobbet i rørbransjen siden midten av nittitallet og brenner for rekruttering og god opplæring. - Rørlegger er et yrke som passer like godt for jenter som for gutter. Det er en utrolig stor bredde i faget og mange muligheter til å utvikle seg videre. Dessuten er lønna god, sier daglig leder Line Marita Amundsen Volle, her i butikken på Rosenhoff i Oslo. Foto: Trond Joelson
EN AV FÅ: Rørlegger Mathilde Olsen (til høyre) er en av få kvinner i rørbransjen og har jobbet hos Søstrene Amundsen i to år. Nå tar hun mesterbrevet på kveldstid for å skaffe seg flere bein å stå på. Hennes sjefer Mari-Ann og Marita Amundsen ser gjerne at de får selskap av flere kvinner i bransjen. Foto: Trond Joelson
VEKKER OPPSIKT: Det hender at firmaet får oppdrag fordi folk har sett firmabilene med det noe utradisjonelle navnet i bygatene. Foto: Trond Joelson
- Vi ønsker oss flere rørleggere, og gjerne jenter, sier daglig leder Line Marita Amundsen Volle. Her i badekaret sammen med søster og røleggermester Mari-Ann og rørlegger Mathilde Olsen. Foto: Trond Joelson
ROMSLIG: – Det kan være en tøff sjargong og tone i rørbransjen, men stort sett opplever vi den som veldig inkluderende og romslig. Der hvor det er dårlig kultur rammer det gjerne like mye gutter som jenter, i form av mangel på respekt for hverandre, dårlige holdninger eller dårlig arbeidsmiljø. Her har lederne i disse bedriftene en jobb å gjøre, sier daglig leder Line Marita Amundsen Volle i Søstrene Amundsen. Foto: Trond Joelson

Ville bli mer synlig imannsdominert bransje - forvandlet brødrene til søstrene

Etter at døtrene tok over farens rørleggerbedrift byttet de både navn og strategi. Men fortsatt finnes det ikke flust av jenter i selskapet eller bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Les mer om Søstrene Amundsen i siste utgave av Byggeindustrien.

Fakta

Rørleggerbedriften Søstrene Amundsen er en del av Bademiljø-kjeden og har spesialisert seg på totalrenovering av bad i Oslo og omegn, hvor de kommer inn med tverrfaglige team som gjør hele jobben.

Kundene er i all hovedsak privatpersoner og borettslag.

Har 16 ansatte og holder til på Rosenhoff i Oslo.

– En gang kom det inn en dame i butikken, som hadde hoppet av bussen i Trondheimsveien ene og alene fordi hun ville fortelle oss at firmanavnet vårt var så kult. Det var ganske spesielt!

Søstrene Mari-Ann Amundsen og Line Marita Amundsen Volle humrer godt når de forteller om reaksjonene i begynnelsen, da rørleggerbedriften Brødrene Amundsen gikk til å bli Søstrene Amundsen i 2015. Søsterduoen, som eier bedriften i fellesskap, hadde da vært ved roret siden 2009.

Faren og onkelen startet firmaet Brødrene Amundsen i 1984, og siden midten av 90-tallet har begge søstrene jobbet i virksomheten som holder til i lokalene til det som en gang var Oslo samvirkelag avdeling 43.

I dag er Mari-Ann Amundsen rørleggermester og faglig leder, mens lillesøster Line Marita Amundsen Volle er daglig leder.

– Vi byttet navn mest for å skille oss ut. Før internett og sosiale medier gjorde sitt inntog, var kjennskap og geografisk tilhørighet viktig. Nå er det å skille seg ut i markedet blitt mye viktigere. Tenk bare på hvordan kundene i dag sjekker referanser på nettet, sier Line Amundsen Volle.

Hun legger også til at med så mange mannsdominerte navn i bransjen kan det være lurt med en ny knagg for å bli mer synlig.

– I flere år før navnebyttet ble vi kalt Søstrene Amundsen på folkemunne, så slik sett var ikke overgangen så veldig stor. Selv om det er en risiko å endre et innarbeidet firmanavn, har vi utelukkende fått positive tilbakemeldinger.

Men til tross for at brødrene ble til søstrene i rørleggerbedriften i Oslo, så er det ikke flust av kvinner i ansattrekkene likevel.

I Søstrene Amundsen har de en kvinnelig rørlegger og en kvinnelig kontormedarbeider. Resten av staben til Line og Mari-Ann Amundsen er menn, fordelt på rørleggere, lærlinger, murere og tømrere.

Den ene av de to kvinnelige ansatte er rørlegger Mathilde Olsen (23).

– Vi ønsker oss flere jenter, men aller mest handler det om å få inn skikkelige folk. Rørleggeryrket passer like godt for begge kjønn, sier Mari-Ann Amundsen.

Amundsen-søstrene Line og Mari-Ann påpeker at jenter har flere egenskaper som man kan ha god bruk for i rørbransjen.

– Jenter er ofte flinke til å planlegge jobben og er veldig strukturerte. De tenker gjerne på flere plan og er opptatt av brukervennlighet og praktiske løsninger, sier Line Amundsen Volle.

Søstrene Amundsen er ikke de eneste som sliter med kvinneandelen. Rørleggerbransjen har vært og er fortsatt veldig mannsdominert, hvor mindre enn 1,5 prosent av alle utøvende rørleggere er kvinner.

På lærlingsiden er det litt bedre.

Tre prosent av de som søker seg til rørleggerfaget er jenter, og nå jobbes det aktivt på flere fronter for at det skal bli bedre. Blant annet har Eli Heyerdahl i Rørentreprenørene Norge startet kvinnenettverket Ingeborg, oppkalt etter landets første kvinnelige rørleggermester Ingeborg Markussen.

Nettverket, som har fått over 520 medlemmer, tilbyr blant annet en fadder- og mentorordning for kvinner som er nye i bransjen. I Søstrene Amundsen ønsker de å bidra til at kvinneandelen i bransjen vokser.

– De to siste årene har vi hatt et ekstra fokus på å rekruttere kvinner. I utgangspunktet ser vi ikke på kjønn når vi ansetter. Her veier alle mennesker likt, og derfor blir det ofte personlige egenskaper vi vektlegger. Når det er sagt er det ekstra hyggelig når jenter søker, fordi det er så sjeldent, sier Line Amundsen.

På grunn av økende oppdragsmengde har Søstrene Amundsen i snart to år selv prøvd å få tak i flere faglærte rørleggere, gutter og jenter, brødre og søstre, men det har vist seg krevende.

– Det er en skikkelig slåsskamp der ute om de beste folkene, men vi har en policy om ikke å jakte på andres ansatte. Vi synes det er uetisk å plukke folk fra konkurrenter ved å tilby gull og grønne skoger.

– Vi tar inn lærlinger, men problemet er at de ofte flytter på seg – og det gjør ansatte også. Mange av våre folk pendler fra Fetsund og Moss, og det setter høyere krav til oss som arbeidsgiver for at ansatte skal orke å reise så langt. Da blir trivsel og arbeidsmiljø veldig viktige faktorer for å rekruttere dyktige og stabile folk og få dem til å bli, avslutter hun.

Du kan lese hele historien om Søstrene Amundsen i den siste utgaven av Byggeindustrien (nummer 16).

Denne uken går VVS-dagene av stabelen på Lillestrøm 17-19. oktober. Søstrene Amundsen tar med seg alle ansatte på messa og vil også stå på stand og delta på Ingeborg-nettverkets inspirasjonsdag fredag 19. oktober.

Her vil en rekke foredragsfoholdere fra byggenæringen stå på scenen og snakke om hvordan næringen kan tiltrekke seg flere kvinner, deriblant konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen, BNL-sjef Jon Sandnes, direktør Line Ekroll Dyb fra Norsk Rørallianse, Rørentreprenørenes nye direktør Marianne Røiseland og rørlegger Linn Marie Havsgaard i Chr Vestrheim. I tillegg vil grunnlegger av Oda-netterket Anne Gretland og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm holde innlegg.

EN AV FÅ: Rørlegger Mathilde Olsen (til høyre) er en av få kvinner i rørbransjen og har jobbet hos Søstrene Amundsen i to år. Nå tar hun mesterbrevet på kveldstid for å skaffe seg flere bein å stå på. Hennes sjefer Mari-Ann og Line Amundsen ser gjerne at de får selskap av flere kvinner i bransjen.
Powered by Labrador CMS