Sadelmakerbryggen. Illustrasjon: Grape/ SOLA/ Vivid VisionSadelmakerbryggen. Illustrasjon: Grape/ SOLA/ Vivid VisionSadelmakerbryggen. Illustrasjon: Grape/ SOLA/ Vivid VisionSadelmakerbryggen. Illustrasjon: Grape/ SOLA/ Vivid Vision

Vil gi rom for 600 arbeidsplasser like ved Oslo S

Slik ser Hav Eiendom, Grape Architects og Studio Oslo Landskapsarkitekter for seg at plassen ved siden av Børsen på Bjørvikas vestside kan bli.

Området brukes i dag som oppstillingsplass for busser, men hvis forslagsstillerne får det som de vil, vil Sadelmakerbryggen i framtiden bli et levende område med næringsbygg, butikker, kultur, serveringssteder og park. 

Prosjektet er ifølge Hav Eiendom en del av deres «pågående arbeid med byreparasjon på Bjørvika sin vestside».

– Vi skal forvandle denne tomten vest i Bjørvika til det beste for byen. Nå er vi nærmere enn noen gang, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, i en pressemelding.

Sammen med Grape Architects og Studio Oslo Landskapsarkitekter sender Hav Eiendom i disse dager inn planforslag til plan- og bygningsetaten for Sadelmakerbryggen.

– På Sadelmakerbryggen skal vi etablere et grønt og innbydende parkområde, den nye Groschparken, som vil bli rammet inn av Børsen og de gamle trærne i Børsparken. Det vi har lært etter 20 år med byutvikling, er at folk ønsker flere, grønne møteplasser, sier Kalland i meldingen. 

– På hver side av tomta kommer to næringsbygg med førsteetasjer som er åpne for hele byens befolkning. Byggene vil ha plass til 600 arbeidsplasser – bare et steinkast fra Oslo S. Dette er i tråd med politikernes knutepunktstrategi for å redusere klimautslippene knyttet til arbeidsreiser. På bakkeplan blir det publikumsrettet virksomhet, i form av kulturtilbud, servering og butikker, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christine Grape i Grape Architects og Kjell Kalland i Hav Eiendom. Foto: Hav Eiendom
Christine Grape i Grape Architects og Kjell Kalland i Hav Eiendom. Foto: Hav Eiendom

Arkitekt Christine Grape i Grape Architects sier at prosjektet er godt bearbeidet.

– Vi har blant annet jobbet med varig arkitektur som vil stå seg. Både materialer og uttrykk vil snakke godt sammen med den historiske Kvadraturen, samtidig som man ser at det har skjedd noe nytt i dette området, sier hun i den samme pressemeldingen.

Den aktuelle tomta ble regulert for næringsbygg og park i 2004, og reguleringsplanen legger opp til en bebyggelse på 10.500 kvadratmeter. Planinitiativ ble sendt inn våren 2022, og revidert i 2023 etter tilbakemeldinger fra plan- og bygningsetaten.

Hav Eiendom er eid av Oslo Havn KF, som igjen eies av Oslo kommune. Selskapet ble opprettet i 2003, for å utvikle Fjordbyen. Det er planlagt flere store eiendomsprosjekter i Fjordbyen de kommende årene, herunder Fiskebrygga, Sadelmakerbryggen og Grønlikaia, samt Filipstad-området.