– Dette er helt klart en fundamental beslutning for Veidekke-konsernet, og som vil påvirke både entreprenør- og industridelen samt eiendomsselskapet, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke. Foto. Bård Gudim
Vil forberede utskillelse av Veidekke Eiendom frem tilutgangen av andre kvartal 2020
Onsdag besluttet styret i Veidekke å dele konsernet i to separate virksomheter og nå starter jobben med hvordan man skal skille ut eiendomsselskapet. Planen er at dette arbeidet skal være sluttført innen utgangen av august 2020.
– Styret i samarbeid med konsernledelsen i Veidekke har nå besluttet å skille ut og etablere eiendomsvirksomheten med endret eierstruktur. Nå starter arbeidet med å se hvordan dette skal gjøres. Det er i prinsippet flere måter dette kan skje på. Det kan skje via en børsnotering for et nytt eiendomsselskap, og derav utdeling av aksjer til Veidekkes aksjonærer, eller et delvis eller helt industrielt salg av virksomheten. Dette er ulike modeller vi skal jobbe med til og med andre kvartal neste år, sier Jørgen Wiese Porsmyr, konserndirektør med ansvar for prosjektutvikling i Skandinavia i Veidekke.
Stort informasjonsarbeid Arbeidet med å kommunisere ut beslutningen har allerede startet opp – og konsernsjef Jimmy Bengtsson og hans team er i full gang med å informere egne ansatte, eierne og eksterne miljøer – både i Norge og Sverige.
Annonse
– Dette skjer i tett samarbeid med gode rådgivere gjennom ABG Sundal Collier og advokatfirmaet Schjødt, legger Porsmyr til. Det er Porsmyr som nå blir prosjektleder for denne prosessen, i tillegg til hans funksjon som konserndirektør med ansvar for prosjektutvikling i Skandinavia.
– Flere ulikheter Det pekes på flere ulikheter mellom de to delene av virksomheten som har vært med på å påvirke beslutningen.
– Entreprenør- og industrivirksomheten er blant annet preget av korte forretningsykler, begrenset kapitalbehov, lav resultatmargin, mange ansatte – og få, offentlige og private, kunder. Eiendomsvirksomheten er preget av lange forretningsykler, stort kapitalbehov, høy resultatmargin, få ansatte og mange små kunder. En deling av Veidekke vil dermed kunne gjøre at vi kan fokusere på de ulike forretningsmodellene, det gir en økt fleksibilitet og det synliggjør verdiene i de ulike delene av konsernet på en bedre måte, påpeker Jimmy Bengtsson.
Det pekes på at eiendomsvirksomheten har andre drivkrefter for verdiskapning enn øvrige virksomheter i Veidekke.
– Dette er helt klart en stor sak for oss i Veidekke og reflekterer en stor del av historien vår. Dette viser også at det er tatt en god del modige avgjørelser underveis i historien. Samtidig er det viktig å se på de store endringer som har skjedd innen eiendomsmarkedet løpet av disse 20 årene. Det er nå andre nivåer på innsatsfaktorene som gjelder, blant annet innen tomtekjøp, legger Porsmyr til
20 års utvikling Beslutningen om å dele opp konsernet i en entreprenør-/industridel og en eiendomsdel representerer en milepæl i Veidekkes historie.
– Dette er helt klart en fundamental beslutning for Veidekke-konsernet, og som vil påvirke både entreprenør- og industridelen samt eiendomsselskapet, legger Bengtsson til.
Porsmyr og Bengtsson forteller at man begynte prosessen med å vurdere en fremtidig konsernstruktur i sommer.
– Det ble naturlig å ta en ny titt på konsernsammensetningen når det i mai kom inn en ny styreleder i konsernet samt at det ble gjennomført et konsernsjef-skifte. Det er styret sammen med konsernledelsen som har gjort denne analysen sammen – og som til slutt altså resulterte i at man kom frem til at det beste for Veidekke er å løfte eiendomsselskapet ut av konsernet, påpeker Bengtsson. Det ble også onsdag gjort kjent at Veidekke nylig har mottatt en konkret interesse for å kjøpe eiendomsvirksomheten.
Han er rask til å understreke at prosessen man nå har initiert ikke er gjort for å få en kursoppgang på Veidekke-aksjen.
– Det er selvsagt en god sideeffekt av beslutningen at vi har sett en kursoppgang på Veidekke-aksjen, men beslutningen er tatt med bakgrunn i den enorme reisen eiendomsselskapet har vært gjennom i løpet av sine 20 år siden oppstarten. Veidekke Eiendom har gått fra å være en liten del av vår virksomhet til å bli et betydelig og kompetent selskap – med en tomtebank på hele 18.000 enheter. Vi mener det derfor er best for konsernet å skille eiendom ut fra den øvrige driften, slik at eiendomsselskapet skal få bedre forutsetninger til å vokse og utvikle seg videre under en annen eierstruktur. Dette er dermed med på å styrke fremtiden for eiendomsselskapet, mener Bengtsson.
160 ansatte Det er for tidlig å si hvordan utskillelsen av selskapet i praksis vil skje, hvem som vil sitte som eiere eller et eventuelt navnebytte.
Veidekke Eiendom har i dag 160 ansatte – hvorav 100 i Sverige og 60 i Norge.
Bokført verdi av virksomhetens eiendeler var per 30. september 8,2 milliarder kroner (segment) og totalt investert kapital var per 30. september 6,6 milliarder. Ved årsslutt 2018 anslo Veidekke at markedsverdien på tomtene var betydelig høyere enn bokført verdi hvor merverdien hovedsakelig var knyttet til beregninger av den norske eiendomsvirksomheten. Selskapet har nå igangsatt arbeidet med å på nytt beregne totalverdi av samlet tomtebank og boligportefølje.
– Eiendomsdelen i konsernet har gode utsikter for videre vekst. Flere spennende prosjekter er klare for salg, også i Stockholm, legger Porsmyr til.
Veidekkes eiendomsvirksomhet omsatte for 590 millioner kroner, mot 460 millioner i tredje kvartal i fjor. Resultatet før skatt var på 79 millioner, mot 65 millioner i 2018. Medregnet partnernes andel, solgte Veidekke 220 boliger, mot 275 boliger i foregående kvartal og 197 boliger i tredje kvartal 2018. Veidekkes andel av salget var 170 boliger. Boligproduksjonen falt til 1.676 enheter ved utgangen av tredje kvartal, fra 2.144 ved inngangen til kvartalet og 2.189 ved utgangen av tredje kvartal 2018. Nedgangen kom i den svenske virksomheten, mens produksjonen økte i Norge. Ved utgangen av tredje kvartal utgjorde kapital investert i eiendomsvirksomheten 6,6 milliarder kroner.