Viktige dager for rekrutteringen til byggenæringen

1. mars går fristen for ordinært opptak til de videregående skolene i Norge ut. Det blir noen viktige dager frem til denne fristen når det gjelder rekruttering til norsk byggenæring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

I fjor opplevde mange skoler urovekkende dårlige søkertall innen bygg- og anleggsfagene. De senere årene har antall søkere ligget noenlunde jevnt på rundt 4.000 til VG1 innen bygg- og anleggsfag – men i fjor gikk det verre. På landbasis gikk søkertallene ned med hele 16 prosent fra 2013-2014. Om vi skulle få en ytterligere nedgang er det stor fare på ferde. Byggenæringen tåler ikke noen ytterlige nedgang i antall søkere. Vi må også huske på at av de som søker seg til utdanningen innen det videregående løpet i bygg og anlegg, faller utrolige 50 prosent i fra i løpet av utdanningsperioden.

Det blir dermed altfor få som da klarer å gå gjennom de ordinære utdanningsløpene og bli en del av byggenæringen. Behovet for god arbeidskraft er stort og økende. Det har vært en kraftig arbeidsinnvandring fra store deler av Europa de senere årene, men vi må passe oss for at ikke vi utlukkende blir avhengige av utenlandske arbeidere. Det er viktig å bygge videre på en god norsk håndverkstradisjon. De færreste ønsker at vi skal bli en nasjon der de norske sitter på kontorene og styrer og de utenlandske gjør jobben for oss. Dette er en utvikling vi har sett i enkelte land, ikke minst i Midtøsten, som vi ikke liker å sammenligne oss med. Det kan også være en risikabel vei å gå om markedene ute i Europa skulle bli bedre og mange ønsker å dra hjem. Da sitter vi med et enormt problem.

Det er ekstremt viktig å bygge opp under stoltheten rundt håndverkeryrket. Denne er mange steder forsvunnet, og er noe vi må vinne tilbake. Det å utdanne seg innen håndverksfagene må bli mer verdsatt.

Det er ikke noe problem for nyutdannede innen bygg- og anleggsfagene å finne seg jobb. Det har derimot vært vanskelig for enkelte lærlinger å finne seg læreplass. Her har naturligvis byggenæringen selv et stort ansvar - de som ønsker å bli en del av næringen må tas imot med åpne armer. Akkurat dette er ekstremt viktig – ikke minst for å sørge for at de unge tør å satse på en karriere i næringen. Strenge krav fra byggherrer om bruk av lærlinger her er også veldig viktig – og innen dette området har vi sett en utvikling vi håper fortsetter.

Heldigvis er det nå slik at sentrale politikerne nesten overgår hverandre i å løfte frem viktigheten av yrkesarbeiderne. Forhåpentligvis vil også dette få en effekt og bidra til at alle nødvendige midler blir satt til rådighet.

Det vil åpenbart bli bruk for mange nye gode hoder og hender i næringen i årene fremover. Undersøkelser tyder på at byggenæringen har behov for 30.000 nye fagarbeidere innen 2025. De nivåene når vi ikke med dagens søkertall– flere må ønske å bli en del av næringen – og det gjøres aller best ved å øke næringens anerkjennelse – noe som berører absolutt alle i næringen. Ikke minst blir bekjempelse av den useriøse delen av næringen viktig i dette arbeidet. Lyktes man ikke med dette – vil ikke rekrutteringen bedre seg.

Powered by Labrador CMS