Fra venstre: Seksjonsleder Kari Dahle Haukland i Rambøll, prosjektleder Per Egil Steen i Stema Rådgivning, regiondirektør Jorun Nerheim i Entra Eiendom, avdelingsleder Helge Davidsen i Multiconsult og daglig leder og sivilarkitekt Erik Molden i Molden Arkitekter.

- Viktig å få frem de gode produktene

I en paneldebatt på Connect Vests konferanse om energieffektivisering sa regiondirektør Jorun Nerheim i Entra Eiendom at det var viktig å få frem gode produkter som kan bidra til redusert energibruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Torsdag 5. desember holdt Connect Vest en konferanse med cirka 60 deltakere om energieffektivisering i Vil Vite senteret på Marineholmen i Bergen. I tillegg til debatten bestod dagen av faglige innspill og presentasjoner av de fem energirelaterte bedriftene Hordaland Bioenergi, Massiv Lust, Orion Systems, LandTech Solar og Knycer.

Hvem bestemmer

Tema for paneldebatten som avsluttet konferansen var hvem som styrer energiløsningene innen bygg og anlegg. Paneldeltakere var seksjonsleder Kari Dahle Haukland fra Rambøll, prosjektleder Per Egil Steen i Stema Rådgivning, regiondirektør Jorun Nerheim i Entra Eiendom, avdelingsleder Helge Davidsen i Multiconsult og daglig leder og sivilarkitekt Erik Molden i Molden Arkitekter.

Jorun Nerheim sa at det er en stor pedagogisk oppgave å få leietakere med på løsninger som gir godt inneklima.

– Vi må vise at kan være vinn-vinn situasjon for kundene og oss. Vi må også utfordre kundene og være ambisiøse. Vi ønsker å bruke gode og gjennomprøvde produkter og vi må tørre å ta risiko for å få frem de gode produktene, sa Nerheim.

Per Egil Steen mente at det i utgangspunktet er den som betaler er den som tar beslutning om løsninger.

– Spørsmålet er hvilket grunnlag vedkommende har for å gjøre det. Vi ser dessuten nå at totalentreprise tar mer og mer over for bergensmodellen med delte, byggherrestyrte entrepriser, sa Steen.

Kari Dahle Haukland menet at det noen ganger er tilfeldig hvem som tar beslutningen. Hun sa at det er viktig for rådgiverne å stille de riktige spørsmålene for å hjelpe byggherrene.

Bruke tid på behov

Helge Davidsen sa at det er viktig å bruke tid på byggherrens behov.

– Man bør ha respekt for kundens valg og ikke ta omkamper. Det er også viktig med god dialog og at arkitekten tenker helhet. Teknologien må virke ved innflytting, ikke etter fire år. Det utvikles teknologi utvikles i byggenæringen, ifølge Davidsen.

Davidsen ønsket ikke å bruke elektrisitet til oppvarming; det er som å fyre med høvlet plank.

Inneklima viktig

Erik Molden sa at det er godt inneklima som teller og at ingeniørene har fått styre for mye.

– Jeg håper Tek 15 og Tek 20 åpner for nye muligheter og løsninger, som for eksempel ved å fjerne glasskrav, sa Molden.

Stian Garmann Oestrich fra Multiconsult mente at det er viktig at byggherrer har med seg folk med analytiske evner, slik at de høye forventningene ikke ender i en bunker på en myr.

Debattleder Ståle Stormark i Connect Vest konkluderte med at valg av energiløsninger i bygg og anlegg er en høyst dynamisk prosess.

Hva sier TEK-en?

Seksjonsleder Kari Dahle Haukland i Rambøll fortalte at Rambøll lager for tiden en utredning som vil være en del av beslutningsgrunnlaget myndighetene skal bruke for Tek15.

– Stikkord blir passivhusnivå, enkelt regelverk, kostnadsoptimalitet og inneklima.

Enkelt regelverk vil si lav kompleksitet, flere funksjonsbaserte krav (tiltaksmetoden fjernes), beregningspunkt blir levert energi og ikke netto energi (med korreksjonsfaktor for fjernvarme og bioenergi), innstrammede komponentbaserte minstekrav og minstekrav til varmetapstall (ikke krav til vindusareal). Det vil antakelig bli en overordnet føring er at nye energikrav ikke skal gå på bekostning av inneklima. Bygninger kan bli mer følsomme for korrekt prosjektering, utførelse og drift/vedlikehold. Det vil bli viktig for rådgivere og arkitekter i en tidlig fase oppnår forståelse og avklarer muligheter.


Powered by Labrador CMS