Statssekretær i Samferdselsdepartementet Per-Willy Amundsen.
Foto: Arve Brekkhus
- Vi må stå sammen mot de useriøse
– Vi må bekjempe arbeidslivskriminalitet. Skal vi vinne må næringen og myndighetene stå sammen i kampen, sa statssekretær Per-Willy Amundsen på EBAs generalforsamling.
Denne artikkelen er over fem år gammel
– Det skal være enkelt å drive seriøst også i bygg- og anlegg som spesielt er utsatt for arbeidslivskriminalitet. I kampen mot de useriøse bedriftene er det viktig at næringene selv stiller opp. Mitt inntrykk er at næringen i dag gjør veldig mye, og jeg vil gi ros for det seriøsitetsarbeidet for foregår i næringen.
– Til tross for at vi nå har opphevet lokal godkjenning fra 1. januar 2016 som følge av ESAs krav, blir det ikke fritt frem, men vi mister selvsagt en viktig kontrollinstans for å forhindre useriøse bedrifter. Myndighetene jobber for å finne andre måter å regulere dette på. Ordningen med sentral godkjenning skal endres fra årsskiftet, og da håper vi å få ordninger som begrenser de useriøse aktørene. Denne sentrale godkjenningsordningen skal være et kvalitetsstempel. Denne ordningen vil også gjøre det lettere for kundene å finne frem til de seriøse aktørene. Økt tilsyn skal bidra til å motvirke byggfeil og til å øke seriøsiteten i næringen.
– Vi foreslår nye krav som viser foretakenes generelle lovlydighet. Ellers ser vi på dokumentasjon vedrørende skatt, moms, HMS og arbeids- og lønnsforhold. Vi ser også på om vi skal lempe saksbehandlingskravet for sentralt godkjente bedrifter. I tillegg vurderer vi flere av forslagene i rapporten «Enkelt å være seriøs», sa statssekretæren.
– Vi har mange regler og mange etater må samordnes i den skrittvise kampen mot de useriøse aktørene. Det jobbes nå for å få en bedre ID-kortordning. Vi ser også på en bedre godkjenningsordning for utenlandske bedrifter.
– Vi legger vekt på at Bygg21-strategien skal bidra til økt kompetanse og en mer kunnskapsbasert næring. Gode holdninger og mer samarbeid vil gjøre det vanskeligere for de useriøse aktørene.
– Vi har en byggenæring som fungerer godt, men det er et stort forbedringspotensial. Det ligger bak regjeringens arbeid med å fornye, forenkle og forbedre.