For første gang svarer flere nordmenn at de er villig til å kutte forbruket av kjøtt, klær og flyturer for å skåne miljøet og bekjempe klimaendringer.
Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Vi endrer vaner – for miljøets skyld
Flere nordmenn enn tidligere svarer at de er villig til å kutte i forbruket for å skåne miljøet og bekjempe klimaendringene, melder NRK.
Forbrukerne mener likevel at overgangen til lavutslippsamfunn først og fremst må løses politisk og med ny teknologi framfor gjennom individuelle løsninger, heter det i rapporten fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA.
En av fem sier de har redusert kjøttforbruket sitt betydelig av hensyn til klimaet. Over én av tre sier det samme om strømforbruket, ifølge SIFO-rapporten.
SIFO har foretatt undersøkelser i endringer i oppslutningen om teknologioptimisme, forbrukeransvar og intensjon om å reduser eget forbruk i perioden 1993 – 2016.
Datamaterialet hos SIFO tyder altså på at det er en endring i forbrukernes vilje til å endre på eget forbruk.
Klar over konsekvensene
– Det er blitt større bevissthet rundt miljøeffektene av forbruket. Forbrukerne er i større grad klar over de negative konsekvensene av forbruket, og for første gang svarer flere nordmenn at de er villig til å kutte forbruket av kjøtt, klær og flyturer, sier SIFO-forsker Torvald Tangeland til NRK.
Storfekjøtt er blant klimaverstingene på norske spisebord. Ifølge Bioforsk fører produksjonen av én kilo storfekjøtt til 20 kilo CO₂-utslipp.
Tror teknologi er løsningen
Tangeland ser likevel en tendens til at færre tror at folk flest kan gjøre en reell endring for miljø og klima.
– Forbrukerne tror i stadig mindre grad at de er ansvarlig for å løse klima- og miljøutfordringene. Samtidig tror de at teknologi i større grad kan løse utfordringene, sier han.
Han mener teknologioptimismen kan være et problem for det grønne skiftet.
– Desto mer du tror at teknologi kan løse utfordringene, desto mindre er du villig til å redusere eget forbruk, forklarer forskeren.