Fredag legger næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fram sin lenge bebudede melding om nye føringer for statseide selskaper. Lønnskutt for toppledere er blant tingene regjeringen foreslår.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Vestre varsler «grønnere» statlig eierskap
Et grønnere og mer aktivt eierskap. Det er næringsminister Jan Christian Vestres (Ap) ambisjon for statens eierskapspolitikk framover.
Fredag klokka 12 legger han fram en ny stortingsmelding om det statlige eierskapet. Den har fått tittelen «Et grønnere og mer aktivt eierskap» og trekker opp en rekke nye forventninger til statlig eide selskaper.
– I meldingen skrur vi på både kategoriseringene, begrunnelsene, målene og forventningene til de statlige selskapene, sier Vestre.
– Vi sier farvel til Høyres dogmatiske syn om at det er et mål å redusere statens eierskap, slår han fast overfor NTB.
Pragmatisk syn
Samtidig vil det være aktuelt å gå inn og ut av selskaper, samt opp og ned, alt etter hva som er best for landet, ifølge Vestre.
– Det er et pragmatisk syn som står seg over tid. Vi utvider begrunnelsene for det statlige eierskapet og sier tydelig at det kan være et verktøy for å bidra til mer nasjonalt eierskap. Det tror jeg mange synes er fornuftig i en urolig tid, utdyper han.
Onsdag ble det kjent at staten legger 2,65 milliarder kroner på bordet for å kjøpe Norges nest største eiendom, Meraker Brug i Trøndelag, for å sikre at eiendommen på 1,3 millioner mål forblir på norske hender.
Vestre mener selskapene vil merke et grønt skifte.
– Vi øker forventningene til klima og natur. Det betyr at selskapene skal sette mål og rapportere. De må ha konkrete tiltak, og de må balansere økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft på en god måte, sier han.
Vil krympe lederlønninger
Torsdag kveld ble det kjent at Vestre også vil stramme kraftig inn på lederlønningene i statseide selskaper.
Blant annet vil han knesette et prinsipp om at ingen statlig toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte – og ikke i prosent, men i kroner og øre.
Regjeringen vil også fjerne bonusordninger i selskaper som Equinor, DNB, Norsk Hydro og Posten – såkalte «kategori 2»-selskaper der staten har særskilte begrunnelser for eierskapet. I selskaper i kategori 1, som Flytoget og Aker Solutions, vil regjeringen halvere bonusen.
Brytes dette prinsippet, kan resultatet ifølge VG bli hoderulling i styrerommene.
I sommer fikk regjeringen også overlevert en rapport fra det såkalte Lederlønnsutvalget. Utvalget går inn for å vrake dagens lederlønnssystem, som ble innført i 1991 for å minske forskjellene mellom offentlig og privat sektor.
Blant tingene utvalget foreslo, var lønnstak, strengere regulering av lønnsintervaller, rekruttering på lavere lønnsnivåer, lønnsreduksjon og lønnsfrys.
Lovet i Hurdal
Arbeidet med eierskapsmeldingen har pågått siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet snekret sin regjeringsplattform i Hurdal i fjor. Selv om regjeringen erkjenner at privat eierskap skal være utgangspunktet for norsk næringsliv, er ambisjonen likevel at staten engasjerer seg mer.
I Hurdalsplattformen heter det blant annet at regjeringen skal «utforme en ny eierskapsmelding med mål om at statlig kapital og eierskap bidrar til økt eksport, utvikling av nye, grønne verdikjeder og flere arbeidsplasser».
Gjennom det som omtales som «en kraftfull verktøykasse», vil regjeringen ta ansvar for å få på plass nødvendig infrastruktur, inngå partnerskap som forener utslippskutt og næringsutvikling, bidra med kapital og annen risikoavlastning og bruke sin innkjøpsmakt til å skape sterke hjemmemarkeder.
Nasjonal kontroll
Regjeringspartiene er også enige om at staten skal etablere eller kjøpe seg inn i selskaper på områder som er av strategisk interesse for Norge, og at statlig eierskap skal brukes for å sikre nasjonal kontroll over blant annet energi- og naturressurser.