Pengegaven til Borgund videregående skole deles ut. Fra venstre: Rektor Jessi Strand Fagervoll, avdelingsleder for bygg- og anleggsfag Julianne Breivik, daglig leder i Vestlandshus Dagfinn Helsem og fylkesutdanningssjef Bjarne Elde.
Fem elever fikk stipend. Her omkranses Dagfinn Helsem fra Vedstlandshus og Julianne Breivik fra skolen av elevene (fra venstre) Ola Vangen, Olav Rune Bratland, Magnus Hole, Eirik Vågsæther og Magnus Moe.

Vestlandshus gav 100.000 til yrkesrettetutdanning

Vestlandshus benytter sitt 40 års-jubileum til å gi en gave på 100.000 kroner til linjen for bygg og anleggsteknikk ved Borgund videregående skole i hjembyen Ålesund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Vi ønsker gjennom denne gaven å stimulere til yrkesmessig utdanning og rekruttering til bygg- og anleggsfagene, sa daglig leder Dagfinn Helsem i Vestlandshus da han delte ut sjekken under boligkjedens jubileumssamling i Ålesund sist helg.

Taper status

– I dag skal alle ta bachelors og master. Det er vel og bra. Men det må ikke bli slik at yrkesfagene taper status. I dag sliter vi allerede med å få tak i nok og god nok kvalifisert norsk arbeidskraft. Derfor må vi i bransjen ta jobben med å prate opp yrkesfagene alvorlig, fremholdt Helsem.

Alltid behov

Han er ikke imot master, men oppfordret ungdommen til å la fagbrevet ligge i bunnen. Da er man sikret en praktisk tilnærming til kunnskap.

– Det vil alltid være behov for yrkesrettede utdannede jenter og gutter med praktisk innsikt, sa Helsem som poengterte at Vestlandshus med sin gave ønsker å legge til rette for de intelligente hendene.

Han minnet om at bygg og anlegg representerer de største verdiene til fastlands Norge.

– I fremtiden skal disse verdiene tas vare på og utvikles. Uten rekruttering til bygg- og anleggsfagene er den en fare for at disse verdiene forfaller samtidig som vi ikke får bygd de husene som landet trenger, sa han.

Faresignaler

Helsem poengterte behovet for å ta et krafttak for yrkesopplæringen. Han opplyste at bare i fjor sank søkningen til bygg- og anleggsfagene i Møre og Romsdal med 40 prosent. Han gledet seg imidlertid over at Borgund videregående skole opplevde vekst i antall søknader til bygg og anlegg i fjor slik at det måtte opprettes en ekstra klasse. Det ligger an til at skolen kanskje må gjøre det samme for neste skoleår.

Skolen imponerte

Kjedelederen var imponert over hvordan det ble jobbet ved Borgund videregående skole. Her trakk han frem at årets elev ved skolen hadde et karaktersnitt på 5,8, og at 40 elever ved skolen ikke hadde fravær ved siste skoleår.

Sammen med skolen har Vestlandshus kommet frem til at støtten fordeles over fem år. Hvert år vil årets elever få et stipend. Disse velges ut på bakgrunn av holdninger, interesse for faget, lavt fravær samt at de fremstår som gode medelever. I tillegg skal pengestøtten brukes på skolemateriell.

Takket for gaven

Fylkesutdanningssjef Bjarne Elde takket for gaven, og håpet av byggfagenes historiske høye status gjennom gaven kunne gjenopprettes. Han opplyste at 56 prosent av elvene i Møre og Romsdal tar yrkesfag, men bekreftet at prosenttallene var fallende med Borgund videregående skole som et gledelig unntak. Han minnet videre om at fylket står foran store investeringer innen skoler, barnehager og næringsbygg slik at behovet for rekruttering til bygg og anleggsfag er viktig.

Rektor Jessi Strand Fagervoll var også glad for gaven. Hun opplyste at bygg- og anleggsfag i år knivet om plassen som årets elev, og at skolen har høyt karaktersnitt kombinert med lavt fravær.

– Jeg er stolt av elevene mine, avsluttet hun.

Powered by Labrador CMS