Det gikk hardt for seg da stormen Dagmar herjet på Sunnmøre i 2011. Mandag er det sendt ut flere farevarsler om voldsomme vindkast, og kanskje helt opp i orkans styrke på kysten av Ytre Sogn og på Sunnmøre. Arkivfoto: Runar Andersen / NTB

Vestlandet forbereder seg på uvær mandag

Meteorologene advarte søndag kveld om fare for orkan på kysten av Ytre Sogn og Sunnmøre. Stengte bruer og stengte skoler er resultatet mandag.

Publisert

Det er sendt ut oransje farevarsel for svært kraftige vindkast i Ytre Sogn og på Sunnmøre fra mandag morgen. På kysten kan det bli orkan.

Den heftigste vinden kommer på formiddagen mandag, og så vil det løye utover ettermiddag og kveld.

– Mandag morgen ventes lokalt svært kraftige vindkast på 38–43 meter per sekund, først fra sør, senere fra sørvest, og opptil sterk storm på 30 meter per sekund, det kan hende orkan på 33 meter per sekund på kysten, skriver Meteorologisk institutt på yr.no.

I tillegg til sterk vind vil det også komme kraftig nedbør.

Vindkast i orkans styrke

I Måløy er det meldt om vind opp mot sterk storm og orkan i kastene allerede fra klokka 7 om morgenen mandag, med sterkest vind i 10-tida der kastene skal bli på opptil 35 meter per sekund, skriver Fjordenes Tidende.

Ifølge avisen har Kinn kommune bestemt at elever som er nødt til å krysse Måløybrua, skal ha hjemmeundervisning. Kommunen har også leid inn en skyssbåt for å frakte kommunalt ansatte helsearbeidere på jobb mandag morgen siden brua etter all sannsynlighet blir stengt.

– Hjemmekontor er ikke noe alternativ i den sektoren, så da setter vi opp båtskyss, sier ordfører Bengt Solheim-Olsen (H) i Kinn kommune til Bergens Tidende.

Ifølge Sunnmørsposten kan beboerne på Barmøy i Stad kommune belage seg på å bli «øyfaste» fram til onsdag ettersom kombinasjonen tekniske problemer sterk vind mandag har gjort at skyssbåtene til fastlandet er innstilt

Også i Møre og Romsdal, i Trøndelag og i Innlandet skal det blåse mye mandag. Også deler av Østlandet vil oppleve mye vind, men ikke i nærheten av det som kommer lenger vest i landet.

Konsekvenser og tiltak

Som vanlig kommer Meteorologisk institutt med en rekke anbefalinger om hva man kan gjøre for å minimere risikoen for skader. Dette dreier seg blant annet om å feste alle løse gjenstander, lukke vinduer og dører godt, sørge for at takrenner, stillaser, antenner og presenninger er godt festet og å unngå ferdsel på utsatte steder.

Folk bes også om å vurdere om det er nødvendig å legge ut på reise, og beregne ekstra tid til transport og kjøring. Når man oppholder seg i strandsonen og på sjøen, oppfordres man til å være forsiktig.

– Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over, det ventes å bli kansellerte avganger for ferge, fly eller annen transport, bruer kan bli stengt og mange reiser vil kunne få lengre reisetid, skriver meteorologene om mulige konsekvenser av uværet.

Samtidig kan de kraftige vindkastene også gjøre skader på infrastruktur: Strømmen kan bli borte dersom trær knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. I tillegg kan veier bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen.

Powered by Labrador CMS