Verdikjeder uten avskoging
Når byggenæringen gjennom sitt nye veikart mot 2050 vil miljøsertifisere alle sine materialer, er det et viktig skritt mot å sikre verdikjeder som ikke bidrar til avskoging.
Nina Jensen
Generalsekretær i WWF-Norge
Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom har utarbeidet «Eiendomssektorens veikart mot 2050» og overlevert det til regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Målsetningen er å inspirere næringen til å gå foran i det grønne skiftet. Det er vi i WWF glade for! Skal vi redde klimaet og bevare et rikt naturmangfold, må vi gjøre riktige materialvalg når vi bygger. Da er det avgjørende å sørge for at det ikke finnes noe i verdikjeden som fører til avskoging eller forringelse av skog. Miljøsertifisering av tømmer er et viktig virkemiddel for å oppnå dette.
Skogen er fantastisk; den sørger for mat, medisiner, materialer, inntekter, energi og rekreasjon. Mer enn 30 prosent av jordas overflate er dekket av skog, og den er hjem for mer enn to tredeler av alle landlevende plante- og dyrearter. Skogen bidrar også til å bekjempe klimaendringene ved at den binder og lagrer karbon. Avskoging og skogforringelse innebærer økte klimagassutslipp, og må derfor unngås.
Kan miste 1,7 millioner km 2 skog
De siste 60 årene har regnskog forsvunnet fra jordas overflate i rekordfart, og halvparten av regnskogen er nå borte. Hvert år bruker Norge om lag tre milliarder kroner for å hindre avskoging og skogforringelse i land i sør gjennom REDD+ (Reduced Emission from Deforestation and Degradation) . Dette er et av verdens mest effektive klimatiltak, fordi utslippsreduksjonene er store og virkningen umiddelbar. Tempoet i den globale avskogingen er følgelig blitt redusert de senere årene, men avskoging og skogforringelse foregår fremdeles. Dersom ikke ytterligere tiltak blir satt i verk, kan verden miste 1,7 millioner kvadratkilometer skog innen 2030. Det tilsvarer mer enn fem ganger Norges areal! Et slikt tap vil være en katastrofe for både klimaet, menneskene, dyrene og plantene som lever i skogen.
Nordlig barskog: Verdens største karbonlager
Både tropisk skog og skogen i våre nordlige områder er viktige for klimaet fordi de fanger og lagrer klimagassen CO2. Den boreale skogen har større karbonlager, mens den tropiske fanger karbonet raskere. I boreal skog ligger så mye som 84 prosent av karbonet lagret i jord ifølge FNs klimapanel. Det nordlige barskogbeltet er verdens største karbonlager i skog. Karbonlageret er særlig stort i gammel skog og urskog som aldri har vært flatehogd [NJ1] . Derfor er det viktig å verne gammelskogen og hindre at skog forringes. Etter massivt påtrykk fra WWF-Norge og de andre miljøorganisasjonene, vedtok Stortinget i vår at 10 prosent av skogen skal vernes. Vedtaket er et endelig gjennomslag for skogvernet, ettersom bare 3 prosent er vernet i dag.
Norsk FSC-prosess i gang
Et viktig grep for å ta vare på naturressursene våre er bruken av miljøsertifisering. Miljøsertifiseringsordningen FSC (Forest Stewardship Council) ble etablert i 1993, der måleter å utvikle et miljømessig, samfunnsnyttig, sosialt og økonomisk godt skogbruk. Nasjonale regler for skogbruk blir etablert gjennom et samarbeid mellom myndigheter, skognæring, lokalbefolkning og miljøorganisasjoner. FSC er den mest anerkjente skogsertifiseringsordningen i verden, og har bidratt til betydelige resultater, men i Norge har vi per i dag ingen nasjonal FSC-standard. Forhandlingene om en slik ordning brøt sammen for seks år siden. Nå er arbeidet tatt opp igjen, og WWF-Norge har tro på at denne gangen kan det nås en enighet som er til det beste for skogen, klimaet, næringen og naturmangfoldet.
En nasjonal FSC-standard vil sikre at byggenæringen får kjøpt tømmer fra hogst som ikke har bidratt til avskoging eller skogforringelse. Det vil være et viktig bidrag til det grønne skiftet, der etterspørselen etter miljøvennlige materialer fra skogen vil øke. Det er derfor avgjørende at byggenæringen selv etterspør FSC-sertifisert tømmer. Vi håper Grønn Byggallianse gjennom «Eiendomssektorens veikart mot 2050» vil hjelpe oss med å nå målet om å stanse avskoging og skogforringelse.