PILOTPROSJEKT: Hålogaland Kraft tester smarte strømmålere i samarbeid med Stanett. (
Foto: Jim Huge Henriksen)
Vellykket test av smarte strømmålere
For første gang har Statnett brukt smarte strømmålere (AMS) for å koble ut deler av forbruket. Det kan være et viktig bidrag til å sikre fremtidens strømforsyning.
Tanken er at Statnett ved feil i strømnettet skal kunne koble ut deler av strømforsyningen til et stort antall sluttbrukere, istedenfor å mørklegge enkelte industribedrifter eller byer fullt og helt.
– Vi testet om smarte strømmålere (AMS) og et såkalt intelligent strømnett (smart grid) kan brukes til å fordele tilgjengelig kraft etter kundenes behov, sier Øivind Rue, konserndirektør for drift og marked i Statnett i en pressemelding.
Statnett står bak et pilotprosjekt i samarbeid med nettselskaper i Lofoten, Vesterålen og Harstad. Sist uke deltok 27 av nettselskapenes større kunder i uttestingen, blant dem to skoler.
Kuttet strømmen
Under testen koblet Statnett i flere perioder ut strømtilførselen til elkjelene ved begge skolene. Elkjelene varmer opp skolenes lokaler og varmtvann.
– Vi var spent på om en slik reduksjon i strømforsyningen ville ha noen konsekvenser for skolen og elevene. Ingen av brukerne merket noe, sier overingeniør Jim Hugo Henriksen i Hålogaland Kraft.
Begge skolene var utstyrt med alternative varmekilder som automatisk slo seg på da elkjelene slo seg av. Heller ikke de andre testkundene, der alternative varmekilder måtte slås på fysisk, opplevde problemer.
– Nå vet vi at teknologien fungerer og at det vil være fullt mulig å styre strømforbruket også i en større skala på denne måten. I fremtiden vil alle strømkunder kunne bidra, liten som stor, sier Henriksen.
Ser mot Norge
Pilotprosjektet med smart grid i Nord-Norge har pågått siden i fjor høst og vil fortsette fram til 2016. Flere av teknologiene som testes har aldri vært prøvd ut i tidligere.
– Prosjektet er unikt i europeisk sammenheng. Det er mange som er interessert i hvordan det går med dette prosjektet, sier Øivind Rue i Statnett.
Han sier at et smartere strømnett ikke vil erstatte planlagte nettutbygninger, men er et ekstra tiltak for å sikre strømforsyningen i anstrengte perioder.
Et mer effektivt kraftnett, som også er tilpasset vindkraftverkenes variable produksjon, vil bli stadig mer påkrevd både i Norge og utlandet.
– Dette kan gi spennende fremtidsutsikter der alle ressurser utnyttes best mulig, uten at vi kompromisser verken på klima, komfort eller forsyningssikkerhet, sier Rue.