Konserndirektør for bærekraft og strategi i Veidekke, Lars Erik Lund, delte et personlig innlegg om psykisk helse på Facebook og andre sosiale medie-plattformer tirsdag. Innlegget har skapt stort engasjement og får ros fra ekspert. Illustrasjon: Rune Sørlie
Veidekke-toppen roses for sin åpenhet om psykisk helse: – Krever mye mot og integritet
Veidekkes konserndirektør for strategi og bærekraft, Lars Erik Lund, har skrevet et personlig innlegg om depresjon og psykiske helseutfordringer. Nå roses han for sin åpenhet.
«Bedrøvet. Det er det ordet som best beskriver min sinnstilstand gjennom dagen. Jeg kan ikke huske sist jeg våknet opp uten å føle meg bedrøvet, trist eller på en eller annen måte nedstemt. Hver morgen kjenner jeg på en uro og kanskje til og med redsel. En ulmende følelse som sprer seg fra hodet og magen.»
Slik åpner Veidekke-toppen Lars Erik Lund et svært personlig innlegg om depresjon som han selv publiserte på flere sosiale medie-plattformer tirsdag morgen. Teksten er også gjengitt i sin helhet her på Bygg.no med Lunds tillatelse.
Lund er kjent med at Byggeindustrien skriver om innlegget hans i denne saken.
Veidekke-toppens innlegg skapt stort engasjement i sosiale medier. I skrivende stund har innlegget hans fått 2.500 reaksjoner og 500 kommentarer på Facebook og Linkedin.
«Takk for at du deler.»
«Bedre kan det ikke formidles»
«Du er så raus og modig Lars.»
«Fantastisk fint skrevet. Så imponerende på alle måter å tør å snakke om det, vi alle bør gjøre det samme.»
Åpen i samråd med familie, arbeidsgiver og rådgivere
I innlegget legger ikke Lund skjul på at åpenheten rundt sin egen mentale helse er noe han vurdert grundig og over tid.
– Å være åpen om mine mentale utfordringer har vært en beslutning jeg har tenkt på fryktelig lenge. Jeg har valgt å være åpen i samråd med familie, arbeidsplassen og rådgivere. Jeg er allikevel fremdeles redd for hva konsekvensen av dette innlegget vil være. Jeg frykter selvfølgelig at ingen leser eller bryr seg om hva jeg skriver. Men det jeg frykter aller mest ved å være åpen, er at kollegaer og venner vil begynne å behandle meg annerledes. At de vil «gå på sokkelesten» rundt meg. Ja, selv mistanken om at de gjør det gjør meg bekymret. Frykten er nesten lammende. Allikevel mener jeg at vi trenger større åpenhet om at vi er flere som sliter med slike tanker – og at depresjon og mentale utfordringer kommer i veldig mange former. Det skal hverken skal være skamfullt eller stigmatiserende å ha slike tanker eller å snakke høyt om de, og jeg håper mitt innlegg bidrar til det, skriver Lars Erik Lund.
Roses for åpenhet
Professor ved institutt for psykologi ved UiO/NTNU, Roger Hagen, mener Lars Erik Lunds tekst er viktig nettopp for å skape mer åpenhet om psyksk helse.
Han tror den kan hjelpe andre i lignende situasjon.
– Det krever mye mot og integritet for å skrive om noe så personlig som sin egen psykiske helse. Jeg tenker også det har stor kraft at innlegget kommer fra en topp i byggenæringen. Bygg og anlegg er bransjer dominert av menn. De preges av en maskulin kultur der man kanskje ikke snakker så mye om følelser og andre problemer man kan ha. Dette kan bidra til å gjøre noe med det, mener Roger Hagen.
Trekker paralleller til Bondeviks åpenhet
Psykologiprofessoren sier at man kan sammenligne Lunds innlegg med tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks åpenhet om sin mentale helse. Bondevik måtte i 1998 sykmeldes fra jobben som statsminister etter en depressiv reaksjon.
– Har man en sentral posisjon høyt oppe i systemet og går foran slik som Veidekke-lederen her gjør, så kan åpenheten til å smitte over til andre som kjenner på tilsvarende følelser. Det kan være fint at sjefen forteller om sin situasjon. Det gir igjen mer åpenhet omkring psykiske problemer, slik som også var tilfellet med Kjell Magne Bondevik, sier Hagen.
Han mener å se en tendens til at flere er blitt mer åpne i det offentlige rom om sin mentale helse.
– Vi ser flere og flere kjendiser og folk i høyere posisjoner som forteller om at livet ikke bestandig er så lett. Det har vært lettere å snakke om helseutfordringer som kreft eller andre somatiske sykdommer. Det er en god ting at flere også tør å være åpne om psykisk helse, sier Hagen.
– Ikke alene
Han tror Lars Erik Lund langt fra er alene om å kjempe mot depresjon i toppen av næringslivet.
– Det finnes flere ulike former for depresjon, og i noen tilfeller kan det være jobben i seg selv som er en utløsende årsak. Mange av toppsjefene jobber mye og noen kan kjenne på et stort ansvar som gjør dem slitne og utbrent. Det kan føre til at man blir nedstemt og deprimert til slutt, sier Hagen og legger til at dette er vanlig i alle samfunnslag:
– Dersom du hadde gjennomført en spørreundersøkelse blant Norges befolkning, tror jeg det er mange som ville kjent seg igjen i mye av det konserndirektøren forteller om, sier Hagen.
Sliter du med depresjon eller trenger noen å snakke med finner du en liste under du kan ringe for å få hjelp:
• Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.
• Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.
• Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.
• Røde Kors: 800 33 321.
• Mental Helse: 116 123
• sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.
• Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.
• Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.