Illustrasjonsfoto: Trond Joelson
Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Varsler at de vil melde seg ut av Norsk Eiendom om de forlater NHO Byggenæringen

Tirsdag ble det kjent at styret i Norsk Eiendom innstiller på at foreningen skal melde seg ut av NHO Byggenæringen, og samtidig jobbe for en annen tilknytning til NHO. Flere tunge medlemmer signaliserer nå at de vil melde seg ut av Norsk Eiendom om styrets innstillig blir vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS sier han er meget skeptisk til beslutningen i styret i Norsk Eiendom om å anbefale en utmelding fra NHO Byggenæringen.

– Vi tror ikke dette er en god løsning som er foreslått fra styret i Norsk Eiendom, og dette er kommunisert fra vår side. Det er viktig at man nå holder sammen, og man trenger ikke flere bransjeforeninger å forholde seg til i NHO-fellesskapet, sier Siraj. Han mener det alltid vil være noen kompromisser som må inngås når man er en del av et felleskap.

– Slik vil det alltid være, kommenterer OBOS-sjefen.

Konsernsjef Daniel Siraj i OBOS. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Konsernsjef Daniel Siraj i OBOS.

Om vedtaket på generalforsamlingen til Norsk Eiendom skulle ende med utmelding fra NHO Byggenæringen, vil OBOS vurdere sin tilknytning til Norsk Eiendom, og Siraj tror ikke medlemskapet kan fortsette.

– Vi meldte oss inn i NHO i fjor, og samlet mange av våre ansatte i Norsk Eiendom, siden det var en del av BNL-fellesskapet. Det var naturlig for oss. Jeg tror ikke vi kan fortsette medlemskapet i Norsk Eiendom med utmelding fra NHO Byggenæringen. Vi trenger en tyngde både mot interessepolitiske spørsmål og arbeidsgiversiden. Jeg tror det hører best til under NHO Byggenæringen, sier Siraj.

Pål Aglen. Foto: Trygve Indrelid/Skanska
Pål Aglen.

Vil melde seg ut
– Skanska er ikke enige med innstillingen fra administrasjonen i Norsk Eiendom om å melde seg ut av NHO Byggenæringen. Det har over lengre tid vært jobbet med å samle kreftene og skape en felles slagkraftig organisasjon for bedriftene i byggenæringen, sier Pål Aglen, konserndirektør for eiendomsutvikling i Skanska.

Skanska mener derfor at de er best tjent med å stå sammen i NHO Byggenæringen.

– Det har tjent oss godt i flere år. For at vi skal få økt gjennomslag for våre saker, trenger vi en slagkraftig organisasjon som kan snakke på vegne av en bredest mulig del av byggenæringens verdikjede. Da trenger vi ikke mer fragmentering, men sterkere samling der større deler av næringen samler seg under NHO Byggenæringen. Det vil vi jobbe for. Dersom Norsk Eiendom skulle melde seg ut av NHO Byggenæringen, vil Skanska komme til å melde seg ut av Norsk Eiendom, slår Aglen fast.

– Stadig bedre
Han sier at de opplever at arbeidet som er lagt ned fra både administrasjon og styret i NHO Byggenæringen blir stadig bedre og i tråd med de strategiske ambisjoner som er viktig for å fremme den samlede byggenæringens interesser.

– På samme måte har vi vært fornøyde med det arbeidet som er gjort av Norsk Eiendom. Og i mange sammenhenger har også Norsk Eiendom blitt trukket med på møter med viktige politikere og beslutningstakere for å skape større forståelse for næringens saker og for å få gjennomslag for viktige endringer i rammebetingelser, sier Aglen videre.

– Vi er forundret over påstanden om at foreningen «mister for mye autonomi» i næringspolitikken.

Gjennom NHO Byggenæringen har tvert imot Norsk Eiendom fått og får ekstra tyngde i næringspolitikken. Bestemmelsen det vises til i vedtektene skal være en unntaksbestemmelse og det skal som hovedregel jobbes fram felles standpunkter. Her handler det om å arbeide godt internt i systemet for å skape endring og forståelse, og så må man som i alle andre organisasjoner akseptere at det er uenighet og at man av og til blir overstyrt i svært få enkelttilfeller, utdyper konserndirektøren.

Han mener at i svært mange saker både vil og kan Norsk Eiendom operere helt fritt, akkurat som i dag.

– Fremstillingen av at «all makt nå ligger til det sentrale styret og daglig leder», som det står i sakspapirene til Generalforsamlingen i Norsk Eiendom er direkte misvisende, sier Aglen.

Han viser videre til at byggenæringen er en fragmentert næring, men hvor det er mange felles interesser når det gjelder å jobbe for bærekraft, seriøsitet, rekruttering og forutsigbare og næringsvennlige rammevilkår.

– Ikke minst har NHO Byggenæringen vært pådriver for arbeidet med Klimapartnerskap med regjeringen, et arbeid som blir svært viktig for hele næringen, sier Aglen.

– Det er helt klart ulike synspunkter på utmeldingen
Styreleder Stig Bech i Norsk Eiendom sier at dette er synspunkter de kjenner og som har vært vurdert grundig i deres behandling.

Stig Bech. Foto: Sturlasson
Stig Bech.

– Det er helt klart ulike synspunkter på utmeldingen, avhengig av hva slags virksomhet man representerer. Av de mange vi har snakket med i forbindelse med dette arbeidet, støtter det store flertallet styrets holdning. Samtidig har noen store og tariffbundne selskap, gjerne med flere ledd i verdikjeden, varslet at de ønsker at vi forblir i NHO Byggenæringen. I forbindelse med en så stor endring er det ikke unaturlig at noen faller fra, skriver Bech i en melding til Byggeindustrien.

– Når det er sagt mener Norsk Eiendoms styre at en utmelding er nødvendig for at vi skal kunne utøve vår rolle som formidler av interessene til medlemmene i eiendomsbransjen. Vi er også for en slagkraftig og samlet byggenæring, men vi kan ikke la det gå på bekostning av jobben vi er satt til å gjøre for medlemmene våre. Hva som anses best er det generalforsamlingen som bestemmer, og vi skal besørge at alle aktuelle problemstillinger blir godt belyst, sier Bech videre.

– Det er også for øvrig grei å ha med seg at administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen sier at styret i NHO Byggenæringen selv "kan bestemme når overordnede hensyn må trumfe særinteressene". Her forklarer hun klart og tydelig den autonomiutfordringen Norsk Eiendom har påpekt, legger Bech til.

Til informasjon er EBA, som er en del av NHO Byggenæringen, eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Powered by Labrador CMS