Varsler 10 år med byggeplass - åpner gangpassasje gjennom Høyblokka
Mandag ble oppstarten for 10 år med bygge- og anleggsarbeider i regjeringskvartalet markert. For å åpne opp byrommet i en langvarig byggeperiode, skal resepsjonslokalene i Høyblokka igjen brukes som gangpassasje.
Allerede i oktober starter Statsbygg og entreprenøren AF Decom arbeidene med å rive S-blokka. Samtidig vil dagens gjennomgangspassasje i regjeringskvartalet mellom Y-blokka og Høyblokka måtte stenges av sikkerhetshensyn.
Det er bakgrunnen for at regjeringen og Statsbygg nå har valgt å gjenåpne de gamle resepsjonslokalene i bygget som gangpassasje for byens innbyggere og besøkende.
- Da Høyblokka i sin tid ble reist, så var det mulig for publikum å gå gjennom Høyblokka. Det var først etter 11. september 2001 at man startet med sikkerhetstiltak og begynte å stenge igjen. Det at vi nå åpner for gjennomgang gjennom Høyblokka, har både en praktisk og en stor symbolsk verdi, mener kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Statsråden mener den nye gangpassasjen gjennom hjertet av regjeringskvartalet, understreker regjeringens ambisjoner om å finne en balanse mellom de åpne og levende byrommene og tryggheten og sikkertheten til de besøkende og de som jobber i regjeringskvartalet.
- Det er også dette vi utfordrer ulike fagmiljøer til å reflektere rundt når de skal komme opp med ideer og løsninger til hvordan det nye regjeringskvartalet skal bli, sier Sanner.
25.000 kubikk skal fraktes ut
Onsdag 1. oktober er det oppstart på rivejobben.
- Vi vil ganske raskt gå løs på innvendig- og utvendig teglstein og rive seksjonsmessig fra topp til bunn fra syvende etasje og ned. Vi vil også rive ytterligere to etasjer under bakken, forklarer administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.
Han legger ikke skjul på at både naboer og de som arbeider i og rundt regjeringskvartalet vil merke byggeaktiviteten i lang tid fremover. Bare under rivearbeidene vil 25.000 kubikk måtte fraktes ut fra området.
- Vi har en til to utfartsårer tilgjengelig, og selv om 30-50 biler i døgnet ikke er veldig mye for veinettet i Oslo, så vil det likevel merkes i regjeringskvartalet og for naboene i nærheten, sier Nikolaisen.
- Vi har sendt ut nabovarsler, og legger vekt på å ha en god dialog med naboene underveis. Men det er ikke til å legge skjul på at regjeringskvartalet vil være et anleggsområde i ti år fremover med de ulempene det innebærer, legger Nikolaisen til.
Riverarbeidene vil være ferdige i februar, og deretter starter arbeidene med å etablere ny infrastruktur for det nye kvartalet.
Godt skodd norsk byggenæring
Både riving og bygging av ny infrastruktur kan gjøres uavhengig av øvrige beslutninger om det fremtidige regjeringskvartalet.
Til Byggeindustrien sier Jan Tore Sanner at han har stor tiltro til at norsk byggenæringen kan bidra med sin kompetanse i det prestisjefylte byggeprosjektet.
– Dette vil bli et gjennomført med åpne anbud, og her vil helt sikkert ulike aktører vil komme på banen. Jeg vet at den norske byggenæringen er godt skodd med mange kvalifiserte og dyktige folk, så det er bare å delta i anbudsprosessene, oppfordrer statsråden.
Informasjonssenter om 22. juli i regjeringskvartalet
Regjeringen vil også etablere et informasjonssenter om 22. juli og regjeringskvartalet.
- Vi har besluttet at vi skal etablere et informasjonssenter i regjeringskvartalet. Her kan vi formidle hva som skjedde 22.juli 2011, og hva som pågår i regjeringskvartalet, sier Sanner.
Videre arbeid med etablering av et informasjonssenter vil skje i dialog med Den nasjonal støttegruppen etter 22. julihendelsene og AUF.