Når Skanska, NTNU, Sintef og samarbeidspartnere inviterer til plusshus-konferanse i Trondheim i november, skal det markere starten på en ny epoke for klimapositive bygg.
– Vi er klare for å rulle ut plusshus som den nye standarden, sier administrerende direktør Ståle Rød i Skanska.
«Nordic Conference on Zero Emission and Plus Energy Buildings» holdes i Trondheim 6. og 7. november, og man håper konferansen skal bli stedet hvor man viser frem viser håndfaste prosjekter som skal bane vei for lavkarbonsamfunnet.
Annonse
Skanska er nå klare for å gjøre plusshus til den nye standardløsningen.
– Våre bygg må gå fra å være energibrukere til å bli nabolagets nye kraftverk, og i Skanska har vi nå erfaringen og kunnskapen som trengs for å rulle plusshus-teknologien ut i et bredere marked, sier Ståle Rød.
Skanska bygget Norges første plusshus i 2013 med Powerhouse-samarbeidet – som nylig innviet Norges første energipositive kontornybygg på Brattøra i Trondheim. Vegg i vegg med konferansehotellet til Nordic ZEB+ lades nå elektriske bybusser med overskuddsenergi fra Powerhouse Brattørkaia.
– På Nordic ZEB+ vil du få se dette og mange flere beviser på hvor langt utviklingen nå er kommet, og hvor vi skal gå videre, sier sjefsrådgiver Tor Helge Dokka i Skanska Teknikk.
Han er helt klar på at Skanska nå er klare for å rulle ut plusshus-teknologien i et bredere marked enn prestisjefylte pilotprosjekter.
– Jeg og mine kolleger går på jobb hver dag for å endre byggebransjen. Skanska har allerede jobbet i flere år med plusshus-teknologi på kontorbygg, skoler, barnehager og omsorgsbygg – også på helt moderat budsjett. Med nye og effektive løsninger er vi nå nede på et kostnadsnivå som fint lar seg inkorporere også i vanlige boligprosjekter. Min visjon er at en alenemor med sykepleierlønn skal ha råd til å bo i et av våre plusshus. Dette er fullt mulig å få til, noe plusshus-konferansen også vil vise, sier Dokka.
På plusshus-konferansen i Trondheim 6. og 7. november vil deltakerne få innsikt i forskning og praktiske løsninger gjennom mer enn 70 presentasjoner – med vekt på nordiske prosjekter.
- Utstillinger, workshops og befaringer vil også bidra til å vise hvordan vi kan bygge de klimapositive løsningene som trengs for å nå målene vi har forpliktet oss på, forteller Tor Helge Dokka.
– Det er nødvendig å ta neste steg i plusshus-utviklingen nå. Vi i Skanska skjerper stadig kravene til egne klimamål, slik at vi raskest mulig kan kutte utslipp og bidra til å nå togradersmålet vi har forpliktet oss på i Paris-avtalen. Vi vet at energieffektivisering er den viktigste faktoren for å lykkes med dette. Men det skjer ikke uten at byggebransjen samler kreftene for å sikre at våre neste bygg blir en del av løsningen. Derfor håper vi å se flest mulig av våre gode bransjekolleger i Trondheim 6. og 7. november, sier Ståle Rød.
Siden 2008 har forskere og fagpersoner i den nordiske byggenæringen kommet sammen annethvert år på konferansen «Passivhus Norden». Grunnleggernes visjon var å øke byggingen av energieffektive bygg og øke energirehabiliteringen av eksisterende bygg i Norden.
Nå som de ledende i bransjen har beveget seg fra passiv- og lavenergibygg til nesten nullenergibygg, karbonnøytrale bygg og til og med plussenergibygg, har fokuset på konferansen endret seg: Nå handler det ikke bare om enkeltbygninger, men også om nabolagsperspektivet.
Dette er bakgrunnen for det nye navnet på konferansen: «Nordic Conference on Zero Emission and Plus Energy Buildings – Towards carbon neutral built environments».
Partnerne bak konferansen er NTNU, Sintef, Skanska, Enova, FutureBuilt, Direktoratet for byggkvalitet, VKE, Snøhetta, Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune og ZEN – Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer.