Vannkraftens tid ikke forbi
Norge er helt avhengig av vannkraft til produksjon av strøm. Praktisk talt foregår hele Norges strømproduksjon via vannkraft. Det begynner å bli en del år siden Norge realiserte store vannkraftanlegg på løpende bånd, men det bygges fortatt ut noe. I 2014 ble utbyggingen av Brokke Nord og Sør fullført og nå er man i gang med å bygge ut vannkraftverkene Smibelg og Storåvatn i Nordland.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det var Hæhre Entreprenør som fikk jobben med å bygge ut Smibelg og Storåvatn på vegne av SKS Produksjon. Dette er en investering i milliardklassen og skal gi strøm til 10.000 husstander.
Etterspørselen etter ren energi vil fortsette å øke i tiden fremover, så det er utvilsomt behov for en fortsatt utbygging av vannkraft i Norge. Dette blir spesielt aktuelt etter at Statkraft i forrige uke besluttet å vrake vindkraftprosjekter i Midt-Norge. For vindkraftentusiastene ble dette et skikkelig nederlag, og kan få stor betydning i etableringen av Norge som en stor vindkraftnasjon i årene fremover.
Dette vil gjøre Norge enda mer avhengig av vannkraften. Vannkraft en noe av den reneste energien vi kan skape. Det er helt klart ulemper rundt utbyggingen av større kraftverk, for både naturen, dyr og mennesker. Det er også slik at en lang rekke vassdrag og fosser nå er regulert, så det er begrenset hvor mye mer som kan bygges ut. Men det finnes fortsatt vassdrag som kan bygges ut, om man gjør det på en riktig måte. Å demme opp vassdrag i dagens Norge er ikke uproblematisk – det er mange som mener det er bygd ut mer enn nok. Og selv med klimaendringene som nå er i ferd med å skje, der vil vi se mer nedbør - som igjen vil føre til økt vannkraftproduksjon, trenger vi mer ren energi. Dermed må de ulike energiformene veies opp mot hverandre, og strøm produsert med vann er det få andre som kan matche, i hvert fall med de effektene utbyggingen av de gode vannkraftanleggene gir. Det vil derfor tvinge seg gjennom et behov for mer vannkraftutbygging. Det betyr at tiden ikke er over for utbyggingen av vannkraft. De mange små dominerer nå stort, men også flere store vil komme.
Det er likevel slik at det fortsatt er veldig mye å hente i eksisterende anlegg. En rekke av dagens anlegg begynner å dra på årene, og med en kraftig oppgradering vil de kunne produsere langt mer enn hva de gjør i dag, og det uten ytterligere naturinngrep. Dette er selvsagt kjent, men vi mener ytterligere grep kan gjøres innen dette feltet.
Vannkraftens tid er definitivt ikke over.