Valgte minnested som ligner Utøya
Likheten med Utøya er en viktig grunn til at Sørbråten i Hole kommune ble valgt som nasjonalt minnested etter terrorangrepet på Utøya.
Fakta om terrorangrepene 22. juli 2011
*77 personer ble drept og rundt 90 personer ble såret i terrorangrepene 22. juli
*69 personer ble skutt og drept i massakren på deltakere på AUFs sommerleir på Utøya. 60 personer ble såret.
*8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 personer ble såret.
*Den 950 kilo store bomben førte til omfattende skader på flere av regjeringsbygningene. Seks departementer, samt Statsministerens kontor, har måtte finne nye midlertidige lokaler etter angrepet .
*Anders Behring Breivik ble i august i fjor dømt til 21 års forvaringsstraff for angrepene.
Det fortalte fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), da hun tirsdag tok med pressen til tomten som er valgt ut.
Minnestedet ligger på en odde rundt 450 meter nord for Utøya. For å komme dit må man gå gjennom samme type glisne furuskog som finnes på øya. Og på vestsiden stuper fjellsiden bratt ned i Tyrifjorden og minner om landskapet langs Kjærlighetsstien, før den flater ut i sør, som på Sydspissen av øya.
– Man føler en nærhet til Utøya ved å være her. Landskapet ligner veldig, og man har en veldig fin utsikt til øya. Samtidig er dette et sted hvor man kan få en form for ro rundt seg selv. Vi føler vi har funnet et fint og verdig sted, sier Aasrud til NTB.
Aasrud sier landskapslikheten med Utøya var en viktig grunn til at Sørbråten ble valgt framfor de åpne gresslettene på Lauvodden noen kilometer lenger nord, som var det andre alternativet.
Det vil bli opparbeidet en gangsti og en parkeringsplass i tilknytning til minnestedet.
– Viktig for å huske
AUF-leder Eskil Pedersen og nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, John Hestnes, deltok også under presentasjonen. Begge er svært fornøyd med valget.
– Stedet har en fantastisk utsikt mot Utøya, og det ligner på landskapet der ute, så jeg tror at både for dem som kjenner Utøya og for andre vil det være fint å komme hit, sier Pedersen.
Pedersen sier det er viktig å ha et minnested, slik at fremtidige generasjoner ikke skal glemme tragedien på øya 22. juli 2011, der 69 mennesker, de fleste barn og unge, ble brutalt drept av terrordømte Anders Behring Breivik.
John Hestnes sier stedet vil dekke et viktig behov hos de etterlatte og de berørte, og han tror det vil bli mye besøkt.
Konkurranse
Minnestedet skal etter planen avdukes på årsdagen 22. juli 2015. Det samme skal det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet, som skal ligge mellom Y-blokka og Deichmanske bibliotek.
KORO (Kunst i offentlig rom) har fått det kunstneriske ansvaret for minnestedene. Hvilken kunstner som får oppdraget vil bli avgjort i en konkurranse, som skal utlyses i sommer. Vinneren skal etter planen kåres i februar 2014.
Leder av Kunstutvalget til Minnesteder etter 22. juli, Jørn Mortensen, sier KORO regner med at det vil bli stor interesse for oppdraget, og peker på at rundt tusen utformere konkurrerte om å få lage minnesmerket etter tsunamikatastrofen i 2004.
Han sier et viktig premiss i konkurransen er at det skal lages et minnested, ikke bare et minnesmerke.
– Stedet må han noen romlige kvaliteter som går ut over et minnesmerke. Men et slikt rom kan også inneholde et minnesmerke, sier han.
Andre premisser er at minnestedene skal inneholde navnene på de drepte, og at det skal være en uttrykksmessig sammenheng mellom de to stedene.
Mulig leir i 2015
AUF jobber parallelt med planene om å renovere Utøya, slik at organisasjonen igjen kan arrangere sommerleir på øya. Da planene ble kjent i fjor sommer, møtte organisasjonen stor motstand fra blant annet flere etterlatte, som ba AUF ikke forhaste seg i prosessen.
Pedersen sier AUF har hatt tett og god dialog med de etterlatte det siste året.
– Vi jobber med å gi vårt svar på dette, og jeg er helt sikker på at vi kommer til gode løsninger. Vi bruker den tiden vi trenger for at prosessen og resultatet skal bli bra. Vi har en ambisjon om å kunne arrangere leir igjen i 2015, og så får vi se om det er mulig å realisere det. Men det er utgangspunktet vårt, så får vi gi endelig svar når vi vet om vi får det til, sier Pedersen til NTB.