Omfattende anleggsarbeider pågår på Majorstuen i forbindelse med Trikkeprogrammet i Oslo kommune, som krever ny infrastuktur, samt utskifting av mer enn hundre år gamle vann- og avløpsrør. Foto: Svanhild Blakstad
Kommuneinvesteringer i vann og avløp doblet siden 2015
Utskiftninger av gamle rør samt nye klima- og miljøkrav, har ført til at norske kommuner doblet sine investeringer i vann- og avløpssektoren fra 2015 til 2023.
Spesielt i løpet av de to siste årene har investeringene økt mye, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Kommuneregnskapene viser at de samlede investeringsutgiftene bare innen VAR-tjenestene (vann, avløp og renovasjon), økte fra drøyt 11 milliarder kroner i 2015 til nesten 23 milliarder i 2023.
Totalt, for alle tjenesteområdene i kommunene, økte investeringsutgiftene med 30 milliarder kroner fra 2015 til 2023, og utgjorde vel 90 milliarder i 2023.
Strengere rensekrav for å ivareta miljøet på land, i vann og i havet, krav om økt dimensjonering for å ta unna forventede økte nedbørsmengder samt strengere krav til gjenvinning av avfall, er bakgrunnen for økningen i investeringene til VAR, opplyser SSB.
Den kraftige økningen fra 2021 til 2023 kan ha sammenheng med økte krav til rensing av nitrogen i avløpsvann, ifølge statistikkbyrået
Spesielt peker de på at kommunene rundt Oslofjorden har merket dette. Også investeringen i ny hovedvannkilde til Oslo, som har blitt mye dyrere enn opprinnelig budsjettert, har bidratt til den kraftige økningen i investeringsutgiftene til distribusjon av vann.