Illustrasjonsfoto: Mike Bates
Forskeren bak UU-studie advarer mot misbruk av «snutriangelet» for rullestoler
Forsker Jonny Nersveen mener UU-studien skulle finne den nedre grensen for når det er mulig å snu en rullestol i en korridor. Nå advarer han mot misbruk av studien.
Handicapnytt skriver at i tillegg til dagens krav om at det skal være plass til en såkalt snusirkel for rullestoler på 150 cm i diameter i alle rom, vil kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at det skal innføres et alternativt mål: et snurektangel på 130 x 180 centim.
Bakgrunnen for dette «snutriangelet» er en studie gjennomført ved NTNU i Gjøvik, utført på oppdrag av DiBK i 2014.
Forstår frykten for generaliseringer
Nå advarer forskeren bak studiet mot misbruk av snutriangelet.
– Vi har lagd en forskningsrapport der vi har levert én liten bit til et beslutningsgrunnlag. Jeg kan forstå frykten for generaliseringer og at vår rapport blir dratt lengre enn det er dekning for, sier forsker Jonny Nersveen til Handikapnytt.
Nersveen understreker at målingene av snuareal de gjorde på oppdrag fra DIBK, handlet om å finne den nedre grensen for hva som er akseptabelt, ikke hva som gir en god opplevelse for personen som skal manøvrere innendørs.
– Vår undersøkelse måler ikke komfort. Vi har ikke spurt testpersonene hvor mye plass de ønsker seg. Vi har derimot vært ute etter å finne den nedre grensen for når det er mulig å snu en rullestol i en korridor. Så har vi målt hva den enkelte brukeren selv synes er greit før det blir umulig. Og da fikk vi de resultatene vi fikk, sier han.
Studien fra Gjøvik viser at de aller fleste rullestolene kan snu i en korridor som er 130 cm bred, så lenge man har minst 180 cm tilgjengelighet i lengderetningen. I forslaget til TEK17 er ideen at snurektangelet på 130 x 180 centimeter skal kunne brukes som et likeverdig alternativ til snusirkelen på 150 centimeter, skriver Handikapnytt.
Målet fungerer ikke for alle rom
Forskeren mener imidlertid at man ikke bare kan gå ut fra at et slikt mål vil fungere i alle rom.
– Jeg er redd for at rapporten vår skal bli misbrukt på den måten. I en korridor kan man tenke slik, men man kan ikke tenke slik om kjøkken, bad og soverom. Vi har testet hva som skal til for å snu en rullestol i en korridor der man har en gitt fartsretning. Vi har overhodet ikke forsket på bad, kjøkken eller soverom. Der har folk en helt annen adferd, og det er ikke en gitt fartsretning, sier Nersveen.
En av hovedkonklusjonen i rapporten var også at en sirkel ikke gir en riktig gjengivelse av plassen man trenger for å snu en rullestol.
– Det er fordummende å gjøre dette til en diskusjon om sirkler eller rektangler. Vi må klare å heve perspektivet litt. Vi har flere terrabyte med filmopptak som viser hvordan folk manøvrerer med rullestol, og det er klart at ingen snur på en sirkel. Sannsynligvis er det slik at om du hadde plassert dagens snusirkel på 150 centimeter i diameter innenfor et kvadrat på 150 x 150 centimeter, ville en del slite med å snu rullestolen på den flaten, sier han til Handikapnytt.