Miljørådgiver Bodil Motzke (til venstre) og teknisk rådgiver Magnhild Kallhovd i Undervisningsbygg, er stolte av Brynseng skole som er et såkalt nesten-nullenergi-bygg med blant annet solcellepaneler integrert i fasaden.

Unikt skolebygg med solcellefasade

Et helhetlig fokus på energibruk og materialbruk, har gjort Brynseng skole til et unikt prosjekt i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Bygget, som ble tatt i bruk høsten 2017, har over 1.000 kvadratmeter solcellepaneler integrert i fasaden, og er også et stort bygg i sitt slag i europeisk sammenheng, ifølge teknisk rådgiver i Undervisningsbygg, Magnhild Kallhovd.

– Det er et veldig energieffektivt skolebygg. Vi lærer hele tiden noe gjennom prosjektene våre, og solcellefasaden er nok det grepet som har gitt oss mest erfaring med bruk av solceller i et skolebygg, sier Kallhovd til Byggeindustrien.

Nesten-nullenergi-bygg

Bygget er definert som et nesten-nullenergi-bygg – og ble ferdigstilt før det ble en omforent definering av slike bygg.

– Vi forholdt oss til definisjonen om at et slikt bygg skal bruke 70 prosent mindre energi enn et standard Tek10-bygg, sier Kallhovd.

Energibrønner

Brynseng er bygd som et passivhus med blant annet dagslysregulert belysning og behovsstyrt ventilasjon. Skolen har 20 energibrønner med en varmepumpe, og brukes også til å redusere energiforbruket til kjøling sommerstid.

– I flerbrukshallen har vi en translucent fasade, som betyr at lyset slipper inn selv om man ikke kan se ut. Hensikten er å få inn lys, men samtidig å unngå overoppheting, sier miljørådgiver Bodil Motzke til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS