Foto: Rambøll
Rambøll deltar i tunneloppgradering
I sene nattetimer har det vært full aktivitet i Nordbytunnelen. 15 menn og kvinner fra Rambøll har kartlagt sikkerheten i tunnelen på E6 mellom Frogn og Ås i Akershus.
- Er alle her, spør Morten Andre B. Helland, oppdragsleder for Rambøll. Klokken er halv ti om kvelden og det er oppmøte på Shell-stasjonen like ved Nordbytunnelen. Snart stenges tunnelen for trafikk.
- Da tunnelene ligger på en høytrafikkert innfarts-åre, er den mest fornuftige gjennomføringsstrategien å legge de fysiske arbeidene til natten. Dette krever en streng sikkerhetsoppfølging av entreprenøren, både under arbeid og ved åpning av tunnelen hver morgen, sier prosjekt leder i Statens vegvesen Thomas Kalleberg.
Mange fag involvert
I løpet av to netter skal blant annet tunnelens geologi, brannsikkerhet, ventilasjon, asfaltkvalitet, elektroniske utstyr, styringssystem, vann og avløp og vedlikehold undersøkes. Totalt er mellom 20 og 30 fagfelt i Rambøll involvert.
-Vi skal finne ut hva som fungerer og hva som mangler. Vi har leid inn en lift for å se på ventilasjonen, som befinner seg fem meter over bakken, forteller Helland i Rambøll.
Omfattende rehabilitering
Rundt 200 av 253 norske tunneler på TERN-vegnettet (Trans European Road Network) tilfredsstiller ikke EUs krav til tunnelsikkerhet (tunnelsikkerhetsforskriften). Disse må rehabiliteres før 1. april 2019. I tillegg skal tunneler på riksvegnettet oppgraderes i samme tidsperiode.
På oppdrag fra Statens vegvesen kartlegger Rambøll nå Nordbytunnelen, Follotunnelen og Smihagentunnelen i Akershus.
- Vi og Statens vegvesen håper at dette arbeidet kan bli en mal for andre høytrafikkerte tunneler som skal oppgraderes, sier Helland.
Arbeidet startet i oktober i høst, og Rambøll har kommet lengst med Follotunnelen.
- For Statens vegvesen er det viktig å treffe rett nivå for rehabiliteringen. Det er mange håndbøker som gir føringer, men først og fremst er det krav i tunnelsikkerhetsforskriften som skal oppfylles. Dette gir både Rambøll og Statens vegvesen utfordringer. Så langt i prosessen har dette latt seg løse, og tiltakene som foreslås er gode og gjennomtenkte, sier Kalleberg.
Brannsikkerhet
I Nordbytunnelen er brannfolka i full gang med arbeidet:
- Det er nytt at brannrådgivere blir benyttet i tunnelprosjekter, og vi er veldig glade for at vi får lov til å være her. På disse tunnelene vil vi lage en overordnet brannstrategi tilsvarende det vi gjør på bygg som kjøpesenter, hotell og sykehus, sier avdelingsleder for brann og sikkerhet i Rambøll, Sigrid Kartveit.
Statens vegvesen jobber nå med et handlingsprogram for perioden 2014-2017. Programmet vil gi oversikt over hvilke tiltak og hvilke tunneler som skal prioriteres i de neste fire årene.
- En rehabiliteringsprosess som dette gjør at en må velge gode funksjonelle- og tekniske løsninger av rett kvalitet. Det er derfor lagt stor vekt på materialkvaliteter for å sikre god funksjonalitet, men også for å gjøre levetiden lengst mulig, avslutter Kalleberg.