Illustrasjonsfoto.

– Trussel for bransjen at Statsbygg bare ser på pris

I en rammeavtale for filter, service- og vedlikehold av ventilasjonsanlegg i Oslo og Akershus, understreket Statsbygg i anbudspapirene at de utelukkende ville se på pris under tildeling. – Et eksempel på hvorfor bransjen sliter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det mener deltakere i anbudskonkurransen. I anbudspapirene som ble sendt ut i april skriver Statsbygg blant annet:

«Tildelingen skjer utelukkende ut fra hvem som har den laveste prisen.»

Tildelingskriteriet har fått konkurransedeltakere til å reagere.

- Alt går på pris og verken kvalitet og kompetanse blir vurdert. Dette er et typisk eksempel på at bransjen sliter, hevder anbydere.

De mener prisvektingen samsvarer dårlig med uttalelser Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen har gitt til Byggeindustrien tidligere.

I et intervju om gjenoppbygningen av Regjeringskvartalet advarte Nikolaisen om å ha et for sterkt prisfokus.

– Å konkurrere utelukkende på pris, er både kortsiktig og uheldig. Selvsagt må vi ha god konkurranse for at vi skal få mest mulig igjen for pengene våre, men det handler like mye om å knytte seg til de beste aktørene og få den beste kvaliteten. Det prøver vi å gjøre med alle entreprisene våre, sa Nikolaisen til Byggeindustrien.

Epler og pærer

Når priskritikken nå rammer Statsbygg, svarer kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg slik:

– Dette blir å sammenligne epler og pærer. I intervjuet om regjeringskvartalet har Harald diskutert en helt annen jobb og avtaleform enn det vi snakker om i dette tilfellet. Vi mener vi sitter på god bestillerkompetanse i Statsbygg, og at vi klarer å velge de konkurranseformene som passer best til de ulike kontraktene, sier Hege Njaa Aschim.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Hun peker på at det i denne konkurransen om rammeavtale ble stilt konkrete kvalifikasjonskrav til bedriftene for at man i det hele tatt kunne være med.

– Dette blir ofte gjort når vi vet akkurat hva vi skal ha av varer og tjenester. I eksempelet som blir trukket frem er det tydelig spesifisert en rekke standarder, kategorier og varer i anbudspapirene, og da kan man også konkurrere så entydig på pris som vi har gjort her, sier Hege Njaa Aschim.

- Kompetanse ivaretatt

– Men selv om det er mange filtre- og standardvarer som er spesifisert, så er det vel likevel viktig at bedriften har den riktige kompetansen for å få utført oppgavene på best mulig måte?

– Ja, og nettopp derfor er det stilt krav til at kvalifikasjonene er på plass før man i det hele tatt får være med. Vi kan velge å avvise bedrifter om vi mener at de ikke har god nok kompetanse i bunn, men her ble alle de syv anbyderne med videre i konkurransen. Deretter blir det tatt en avgjørelse på bakgrunn av pris, sier Njaa Aschim.

– Det blir hevdet at et så entydig prisfokus er en trussel mot kompetanse og seriøsitet i bransjen, hva er din kommentar til det?

– Vi kjenner oss ikke igjen i en slik påstand. Og er det noen som er uenig med anbudsprosessene og de avgjørelsene som blir tatt, så er det full anledning til å klage, sier Njaa Aschim.

Konkurransepapirene ble sendt ut i april og fristen gikk ut 30. juni. Tre av totalt syv anbydere har fått meddelese om tildeling av kontrakt i konkurransen om rammeavtale. Klagefristen er 15. juli.

Powered by Labrador CMS