Foto: Terje Pedersen / NTB

– Har røde tall og strever med tilgang på råvarer 

– Det er rekordhøy tømmereksport i september, mens treindustrien har røde tall og strever med tilgang på råvarer.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Treindustrien i en pressemelding.

Salget i september 2024 av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast faller nasjonalt med 4,59 prosent sammenlignet med september i 2023 målt i volum, viser statistikk fra Treindustrien. 

På samme tid er akkumulert salg i volum per september i år 7,86 prosent lavere enn samme periode i fjor. 

Salget av impregnert trelast målt i volum er 2,46 prosent høyere i september i år sammenlignet med september i 2023. Akkumulert salg av impregnert trelast målt i volum falt derimot med 3,85 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

Eksporten av trelast øker med 0,2 prosent for september sammenlignet med september i 2023. Eksport av sagtømmer som råvare har økt med 9,6 prosent akkumulert per september 2024 sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge SSB. 

– Sagtømmerprisene når stadig nye rekorder med hele 854 kroner per kubikk sagtømmer til skogeier per september, som er opp fra 819 kroner i august ifølge Landbruksdirektoratet. I tillegg kommer transportkostnader og dekningsbidraget som omsetningsleddet skal ha når de selger tømmer til industrien, skriver Treindustrien i meldingen. 

– Råvareeksport og rekordpriser på tømmer og samtidig fall i aktiviteten i byggenæringen gir røde tall på bunnlinjen i store deler av treindustrien. En svak krone åpner nye dører for eksport av trelast fra Norge, dette er avgjørende for å holde hjulene i gang i treindustrien nå. Stort underskudd i produksjon av nye boliger og et stadig mer presset boligmarkedet betyr at markedet på et tidspunkt vil løsne, å beholde arbeidskraft og å sikre produksjonskapasitet i Norge er derfor svært viktig, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad i meldingen.

Powered by Labrador CMS