Statsbygg arrangerte torsdag befaring i det nye regjeringskvartalet for pressen. Planene for et permanent nasjonalt minnested i regjeringskvartalet er også i gang. Foto: Thomas Fure / NTB
Statsbygg arrangerte torsdag befaring i det nye regjeringskvartalet for pressen. Planene for et permanent nasjonalt minnested i regjeringskvartalet er også i gang.

Tre kandidater igjen til nasjonalt minnested for 22. juli

Kunstkonkurransen om å få utforme et permanent nasjonalt minnested for 22. juli i det nye regjeringskvartalet er inne i neste fase, med tre finalister igjen.

Publisert Sist oppdatert

Matias Faldbakken med « En opprettholdelse », Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange med « En minnelund for 22. juli » og Raqs Media Collective med « 22nd July National Memorial » er valgt ut av juryen. De har alle sagt ja til å videreutvikle forslagene til permanent minnested etter 22. juli 2011.

Det opplyser det statlige organet Kunst i offentlige rom (KORO) til NTB. 220 forslag ble først kuttet ned til ti, og nå er det tre igjen.

– Vi tror alle tre har stort potensial til å bli et veldig fint minnested. Alle de ti skisseforslagene vi har vurdert har vært relevante, gode og meningsfulle forslag, og juryen har vært grepet av deltakernes engasjement, oppriktighet og ydmyke tilnærming til oppgaven, sier tidligere Oslo-ordfører og juryleder Marianne Borgen.

Ennå åpent for innspill

KORO opplyser til NTB at hele prosessen gjennomføres med en særlig vekt på åpenhet og involvering underveis, fordi dette er et sted som vil bety så mye for så mange – og på ulik måte.

Juryen har underveis gjort seg kjent med reaksjoner på forslagene, fra de direkte berørte, fremtidige brukere og det øvrige samfunnet .

– Vi ser nå fram til en spennende og åpen prosess der disse tre skal videreutvikle forslagene i dialog med etterlatte, berørte og andre. Vi vil også veldig gjerne ha innspill fra alle som ønsker å delta i samtalen om hva et godt minnested kan være, sier juryleder Borgen.

Åpent, trygt og grønt

Juryens begrunnelse publiseres fredag morgen, inkludert råd om videreutvikling for hvert av de tre prosjektene.

– Juryen har valgt ut tre spennende skisser. Minnestedet skal bli en del av et regjeringskvartal som skal være åpent, trygt og grønt. Dette minnestedet kommer til å være viktig for dem som ble direkte berørt av terrorhandlingen, etterlatte, ansatte som opplevde terroren på nært hold og for Oslo som hovedstad, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Endelige utkast leveres i januar. Et endelig vinnerforslag kåres våren 2025.

Powered by Labrador CMS