Ordfører Anne Lindboe deltok på åpningen. Foto: Heiko Junge / NTB

Tøyenbadet har åpnet – forberedt på storinnrykk

Mandag åpnet det nye Tøyenbadet i Oslo, og kommunen er forberedt på storinnrykk av badeglade osloborgere.

Publisert

– Vi er veldig glade for å åpne Tøyenbadet for publikum, sier avdelingsdirektør Jeanette Femoen for idrett i Bymiljøetaten til NTB.

Det nye badeanlegget har den siste tiden hatt prøvedrift for blant annet skoleelever og idrettslag. Men mandag var det omsider klart for Oslos befolkning. Byen har vært uten hovedbad siden 2019.

Klokken 12 var det duket for storslagen offisiell åpning med taler og snorklipping av ordføreren. Deretter ble det stupeshow. Klokken 16 kunne de aller første betalende gjestene gå gjennom dørene og skifte til badetøy.

Det 50 meter lange bassenget i det nye Tøyenbadet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB

Og her er man forberedt på stor tilstrømming av osloborgere som har savnet et hovedbad å gå til. Hovedforskjellen mellom det gamle og det nye badet er nemlig kapasiteten.

– Vi ser for oss at mange har lyst til å besøke det nye badet på Tøyen nå rett etter åpning. Tøyenbadet har totalt sju bassenger og en vannflate på 2700 kvadratmeter. Dette er 2,5 ganger større vannflate enn det gamle Tøyenbadet. Vi gleder oss til at publikum tar badet i bruk og tilrettelegger slik at vi kan ta imot alle vi har kapasitet til, sier Femoen.

Regnvann og helårs utendørsbading

Det er firmaet Asplan Viak som står bak det nye bygget. Arkitekt Halvard Heskestad Waage opplyser til NTB at badets energibehov er betydelig redusert i forhold til det gamle bygget.

70 prosent av alt vannet badet behøver til etterfylling av bassengene, er resirkulert regnvann som samles inn på taket.

– Det blågrønne taket er en fremtidsrettet måte å både løse overvannsutfordringer på og samtidig støtte biologisk mangfold gjennom insektvennlige planter. Taket har også solceller, som bidrar til å dekke noe av energibehovet til anlegget, sier Waage.

Han trekker også fram det unike taket i limtre og massivtre som holdes på plass av 270.000 skruer – samt at utendørsbassenget kan brukes vinter som vår.

– Vi tror mange vil sette pris på at innendørs- og utendørsanlegget er knyttet sammen av et helårsbasseng med direkte forbindelse. Her kan du svømme ute hele året, uansett vær, sier han.

Et lite skår i gleden var det likevel i forbindelse med åpningen. Mandag skrev nemlig NRK og Aftenposten at det har oppstått sprekker i rundt 100 av vinduene på Tøyenbadet, og at disse må byttes. Oslobygg sier at dette likevel ikke vil få konsekvenser for bruken av badet.

2,37 milliarder kroner

Det gamle badet stengte dørene for godt i slutten av 2019 og ble revet. Det nye badet er gjenreist på nøyaktig samme sted, øverst i Tøyenparken.

Den endelige prislappen endte på 2,37 milliarder kroner.

Billettprisene blir tilsvarende som hos de andre kommunale badene. Det betyr at voksne mellom 18 og 66 år må betale 165 kroner for en enkeltbillett. Et årskort koster på sin side 6650 kroner.

For barn mellom 3 og 17 år koster enkeltbilletten 35 kroner, mens årskort koster 1200 kroner. Studenter og folk over 66 år må ut med 115 kroner per besøk, mens det for disse koster 4785 kroner for et årskort.

Powered by Labrador CMS