Norge eksporterte rekordmye vannkraft i i fjor. Her ser vi Zakariasdammen som demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS. Foto: Halvard Alvik / NTB
Norge eksporterte rekordmye vannkraft i i fjor. Her ser vi Zakariasdammen som demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS.

Tidenes høyeste krafteksport i 2021

Norge eksporterte 25,8 TWh kraft i 2021, mens det ble importert 8,2 TWh. Det ga et eksportoverskudd på om lag 17,6 TWh, viser nye tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sammenlignet med 2020, som var forrige toppnotering, gikk eksporten opp 3,4 prosent.

– Det ble satt ny toppnotering for eksporten i 2021. Nivået er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for de siste fem årene, sier seniorrådgiver Magne Holstad i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Det høye nivået på eksporten henger sammen med at det i fjor var høy kraftproduksjon, relativt høye priser i Europa, og at flere utenlandskabler ble satt i drift, sier han.

I slutten av mars i fjor ble utenlandskabelen mellom Norge og Tyskland (Nordlink) satt i ordinær drift. Den nye kabelforbindelsen mellom Norge og England (North Sea Link) startet med testoverføringer i juni 2021 og ble satt i prøvedrift fra 1. oktober.

Norge eksporterte mest kraft til Danmark (8,1 TWh) i 2021, etterfulgt av Sverige og Tyskland med henholdsvis 7,8 og 4,4 TWh.

Vi importerte mest fra Sverige med 5 TWh. På plass to og tre kom Danmark og Tyskland med henholdsvis 1,7 og 1,1 TWh.

Vannkraft utgjorde 91,5 prosent av den totale kraftproduksjonen på 157,1 TWh i 2021, mens varme- og vindkraft utgjorde henholdsvis 1 og 7,5 prosent.

Powered by Labrador CMS