Ella Marie Hætta Isaksen (foran til høyre) er blant aksjonistene fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Ella Marie Hætta Isaksen (foran til høyre) er blant aksjonistene fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen.

Thunberg om Fosen-demonstrasjonen: – Man er nødt til å si fra

DSS mener Fosen-demonstrantene ved Olje- og energidepartementet hindrer ansatte i å gjøre jobben sin. Men aksjonistene har ikke tenkt å gi seg med det første.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) opplyser at de er i løpende dialog med Oslo politidistrikt om aksjonen.

I en pressemelding opplyser DSS at demonstrantene har fått informasjon om at de er velkomne til å ytre seg, men at demonstrasjonen ikke kan gå på bekostning av departementenes arbeid eller sikkerheten i og rundt departementene.

DSS har bedt dem fortsette demonstrasjonen på egnet sted, men demonstrantene har så langt ikke etterkommet dette.

Fosen-demonstrantene sperrer fortsatt inngangen til Olje- og energidepartementet. De har ikke tenkt å gi seg med det første.

– Vi er ved godt mot nå og kunne sikkert sittet her for alltid, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.

På grunn av demonstrasjonen anbefaler DSS de ansatte i sju departementer å jobbe hjemmefra mandag.

I strid med urfolksrettighetene

Hætta Isaksen var en av aktivistene som natt til mandag ble båret ut av departementsbygningen av politiet. Sammen med et par hundre Fosen-demonstranter forsøker hun å sperre alle innganger til Olje- og energidepartementet.

– Det har vært noen intense dager inni departementet, så bare det å komme ut i frisk luft gir masse motivasjon, så akkurat nå kunne jeg tenkt meg å flytte inn akkurat her, sier Hætta Isaksen.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.

– Må innhente ny kunnskap

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at selv om Høyesterett utvetydig har slått fast at dagens vedtaksgrunnlag for vindkraftparken på Fosen er ugyldig, sier ikke domstolen noe som hva som skal skje med vindkraftparkene.

– Vi må innhente ny kunnskap om situasjonen for reindriftsnæringen og se på avbøtende tiltak, for så å fatte nye vedtak som er i tråd med Høyesteretts domspremisser, sa Aasland til NRK mandag morgen.

Det er nå gått over 500 dager siden Høyesterett avsa sin dom som gjelder de to vindkraftanleggene Storheia og Roan, som til sammen har 151 vindturbiner.

I et brev til Sametinget i fjor sommer skrev statsråden at departementet hadde som mål å sikre en løsning der driften av vindkraftverkene kan opprettholdes samtidig som reindriftens rettigheter ivaretas.

Thunberg: Nødt til å si fra

Sammen med aksjonistene fra Norske Samers Riksforbund Nuorat og Natur og Ungdom er også den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg, som ankom Oslo allerede søndag kveld.

Mandag deltok klimaaktivisten på demonstrasjonene utenfor OED.

– Kampen for urfolks rettigheter, for menneskerettighetene, for klimaet, er global. Det er flere lokale eksempler der rettighetene brytes, og når det skjer er man nødt til å si fra, sier Thunberg til NTB.

Til NRK sier hun at det er snakk om menneskerettighetsbrudd, som den norske stat har gjort seg skyldig i.

– Det er helt absurd at dette får foregå, og at det virker som den norske stat ignorerer det, sier Thunberg til NRK.

Aksjonistene får advokatråd

Med slagordet «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå» blokkerer demonstrantene inngangene til departementet mandag morgen. Aksjonistene fikk mandag formiddag løpende råd fra advokater som var på stedet.

– Vi gir dem råd om hva som kanskje kan komme til å skje, og om det som har skjedd, sier advokat Maria Hessen Jacobsen til NTB. Sammen med kollega Olaf Halvorsen Rønning fra advokatfirmaet Elden, har Jacobsen allerede i flere dager bistått demonstrantene.

Hun mener blant annet at det er spesielt at politiet og DSS midt på natten tok et såkalt preventivt grep med å innbringe noen.

– Den handlingen begrenser ytringsfriheten og beveger seg i grenseland av hva som er ok. Staten skal egentlig legge til rette for meningsytring, sier Hessen Jacobsen.

Aktivist Ella Marie Hætta Isaksen drar paralleller til altademonstrasjonene på slutten av 1970-tallet.

– Det er smertelig å ta inn over seg at staten Norge fremdeles begår menneskerettighetsbrudd og fremdeles har en lang vei å gå når det gjelder å respektere våre rettigheter, sier Isaksen.

Powered by Labrador CMS