Teknologigjennombrudd for 3D-printet betong
Den 3D-printede betongpaviljongen «Bloom» er den største i sitt slag, og demonstrerer enorm presisjon og potensial ved pulverbasert betongprinting.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det skriver det amerikanske prestisjeuniversitetet UC Berkeley i en pressemelding på sine nettsider.
Tidligere i mars printet forskere ved universitetet ut verdens største pulverbaserte betongkonstruksjon fra en 3D-printer.
Paviljongen «Bloom» er 12 ganger 12 fot, og har dermed en grunnflate på litt under 13,5 kvadratmeter, med en høyde på omtrent 2,7 meter.
Betongpaviljongen består av 840 spesialdesignede blokker av en sementpolymer utviklet av arkitekturprofessor Ronald Rael ved universitetet.
3D-printing med betong er en teknologi i utvikling, og så langt, uttaler Rael, fungerer samtlige av dagens betongprintere ved å sprøyte lag på lag med våt sement. Dette gir stor fleksibilitet når det kommer til form, men ikke i nærheten av den presisjonen man ser i den perforerte betongpaviljongen nå utviklet på Berkeley.
- Vi mikser polymer med sement, og fiber for å produsere svært sterke lettvektskomponenter med stor presisjon. Dette prosjektet er fødselen av en realistisk og markedsdyktig prosess som kan endre hvordan vi ser på bygging, sier Rael.