Anders Nohre-Walldén
Takker for stort engasjement rundt ny BREEAM-NOR-manual
Høringen for nye BREEAM-NOR manualen er nå ferdig. Det har kommet hele 35 innspill og over 100 forskjellige forsalg til endringer og justeringer.
Det siste året har NGBC ved stor hjelp av stor dugnadsinnsats på tvers av hele bygge- og eiendomsnæringen jobbet med å utvikle BREEAM-NOR 2015 – en ny og oppdatert versjon av miljøklassifiseringsverktøyet som ble lansert i 2012. Den siste måneden har et førsteutkast til ny manual vær ute til høring blant NGBCs medlemmer, aktuelle interesseorganisasjoner og markedet generelt. Denne prosessen er nå avsluttet.
Mange konstruktive innspill
– Mange har skrytt av arbeidet. Det er hyggelig. Noen har innvendinger til manualen. Det er viktig. De fleste har konstruktive innspill for å forsøke å gjøre manualen bedre. det er viktigst. Vi har nå startet vaskejobben og har litt arbeid foran oss, oppsummerer utviklingssjef i NGBC, Anders Nohre-Walldén.
Av innspillene er det flest som retter seg mot kapitlene som omhandler helse og innemiljø, materialer og energi, men også til flere andre områder har det kommet forslag til justeringer.
– Prosessen med å ta frem en ny manual er et stort og krevende arbeid. Det er essensielt at den nye manualen blir så velfungerende som mulig. Derfor er det både viktig og bra at markedet har vist så stort engasjement, sier Nohre-Walldén.
I det videre arbeidet vil NGBC gjennomgå alle innspillene og implementere aktuelle endringer i forslaget til ny manual som så skal oversendes BRE i England for endelig godkjenning. Ambisjonen er at endelig versjon av ny manual skal foreligge på nyåret.
Utvikles videre
For NGBC vil arbeidet fortsette også etter den nye manualen er lansert.
–Da vil vi sette i gang prosjekter sammen med næringen for at innholdet i manualen skal utvikles videre. Områder vi ser på er for eksempel vann, lysdesign og LCC-metodikk for å nevne noe, sier Nohre-Walldén.
I fortsettelsen vil også manualen gjennomgås én eller to ganger i året for å se på behovet for justeringer.
– På den måten vil vi sikre at manualen blir et levende og tidsriktig dokument slik at vi sammen med næringen kan dra utviklingen videre, sier Nohre-Walldén.