Blikkenslager oppfordrer til takrennesjekk før vinteren

Hvert år gjør lekkasjer i takrenner skader på bygninger for enorme summer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Her er blikkenslagermester Torbjørn Lemtuns fire tips til hvordan du hindrer at slike skader skjer hos deg:

1. Sjekk takrennene på boligen før vinteren:

- Det kan gå kort tid fra en lekkasje oppstår eller et nedløp går tett til skaden blir et faktum. Det kan bli kostbart, for forsikringsselskapene dekker sjeldent slike skader – i noen tilfeller kan skadene være på flere hundre tusen. For boligeieren er det irriterende med takrenner som lekker – og i enkelte tilfeller kan det føre til isdannelser rundt huset, sier Lemtun i en pressemelding fra KAIZER AS.

2.Se etter lekkasjer og dårlige skjøter

- Takrenner med skjøter har en tendens til å begynne å lekke. Ofte kreves det mye vedlikehold og ettersyn for å unngå lekkasjer. Du kan starte med å spyle bort løv og smuss som ligger i takrennene. Prøv å få det så rent som mulig. Når du gjør dette vil du som oftest avdekke eventuelle lekkasjer i skjøter og overganger, sier Lemtun.

Dersom du oppdager en lekkasje, anbefaler han å rengjøre område rundt skjøt eller overgang.

- Tett hull eller lekkasjepunkt med lim eller fugemasse. Får du ikke tettet lekkasjen selv, så ta kontakt med blikkenslager. Har du takrenner med skjøt som er 20 år eller eldre så vurder å bytt dem ut. Da skal du vite at det finnes skjøtefrie takrenner hvor du slipper lekkasjer. Av den grunn velger stadig flere skjøtefrie takrenner, sier han.

3. Rens takrenner for løv og barnåler

- Nå som høsten kommer så vil mange takrenner bli fylt av løv og barnåler. Det er viktig at du får dette ut av takrennene. Hvis ikke så kan du fort få et tett avløpsrør i bakken, og avløpsrøret, nedløpet og takrenne blir fylt med vann, sier Lentum.

- Når kulden da kommer så vil nedløpet med stor sannsynlighet sprenges i stykker av isen. Denne skaden kan så føre til større skader på vegg og bakenforliggende konstuksjoner, sier Lemtun, som anbefaler huseiere å vurdere løvstoppere og løvsiler til takrenner.

4. Tenk på sikkerhet når du ferdes i høyden

- Før du går opp i høyden så tenk på egen sikkerhet. Bruk en egnet stige eller stillas. Ta aldri unødig risiko, sier han.

Powered by Labrador CMS