Elisabeth Jelstad, Lars Gullbekken og Jørgen Young med den nye dampsperren i testhuset i Wallyskogen på Fauske.

Systemhus tester ut ny dampsperreløsning

Kjedemedlemmene i Systemhus ønsket en måte å bygge takterrasse på som gir trinnfri adkomst, og idéen om å utvikle en ny løsning vokste frem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Takterrasser med beboelsesrom under gir i dag en konstruksjon med nivåforskjell, upraktiske trinn og dør plassert høyt på veggen. Alternativt må dimensjonen på bjelkelaget økes.

- Vi fikk spørsmål om vi kunne gjøre noe med konstruksjonen for at den skulle bli mer kompakt og dermed unngå nivåforskjellen, sier Elisabeth Jelstad, teknisk sjef i Systemhus.

Hun diskuterte utfordringen i nettverket sitt. Da foreslo innovasjonssjef Jørgen Young hos Isola å utvikle en løsning for kompakte takterrasser i tre.

- Mitt forslag er å løse utfordringen med en «kompakttaksløsning» med Isola AirGuard Smart2 fuktadaptiv dampsperre, sier Young i en felles melding fra selskapene. Denne dampsperren skal gi mulighet for uttørking på den varme siden.

. Da kan vi ha isolasjon i hele bjelkelaget og legge taktekkingen direkte på taktro uten lufting. Forenklet kan vi sammenligne dampsperren med goretex for hus, forklarer Young.

Denne løsningen skal gi terskelfri adkomst til isolerte terrasser. Den dampsperren er ikke et nytt produkt, men en videreutvikling av et system brukt på en ny måte.

- Den smarte dampsperren har Teknisk Godkjenning, men ikke for dette anvendelsesområdet. Det nye anvendelsesområdet ønsker vi nå å teste ut sammen med SINTEF og Systemhus, fortsetter Young.

Produktet er testes ut i et byggeprosjekt i praksis.

- En test som denne må gjøres gjennom alle årstider og gå over 1-2 år for å verifisere om løsningen holder mål. En forutsetning for målingene er full kontroll på fukt i trevirket før den smarte dampsperren ble montert, sier Lars Gullbekken hos SINTEF.

Systemhusmedlemmet Varde Bygg AS på Fauske bygger Systemhuset Furnes, som er et av husene som har utfordringer med trinn til terrasse. Huset er tegnet av MG Arkitekter, som også har deltatt i detaljplanleggingen.

I høst var det klart for å montere 12 sensorer for å måle fukt i konstruksjonen. Etter fuktnivået i treverket var akseptabelt, ble konstruksjonen isolert og dampsperren montert.

- Erfaringene til nå viser at det er svært viktig å planlegge rekkefølgen av arbeidsoppgavene for å ha kontroll på graden av fukt i trevirket når det bygges konvensjonelt, sier Elisabeth Jelstad.

Nå tikker måleresultatene fra konstruksjonen i testhuset inn til SINTEF.

Powered by Labrador CMS