Årstadhuset, tidligere Kvinneklinikken i Bergen. Foto: Helse Bergen
Årstadhuset, tidligere Kvinneklinikken i Bergen.

To store sykehusprosjekter kan låne mer

Årstadhuset i Bergen og byggetrinn to på Nye SUS i Stavanger er ett skritt nærmere gjennomføring, etter at styret i Helse Vest RHF onsdag gikk inn for å endre lånesøknadene slik at sykehusene kan låne mer.

Publisert Sist oppdatert

– Kortversjonen av denne styresaken er at vi får låne litt mer penger til disse viktige byggeprosjektene, og vi trenger å spare opp litt mindre egenkapital før vi kan få lån. Dette er bygg som trengs og er svært viktig for både medarbeidere og pasienter at vi får bygd. Derfor vurderer vi dette som positivt, sier Per Karlsen, økonomidirektør i Helse Vest RHF, i en pressemelding.

Per Karlsen, økonomidirektør i Helse Vest RHF. Foto: Jorunn Busk, Helse Vest RHF
Per Karlsen, økonomidirektør i Helse Vest RHF.

Ifølge helseforetaket har regjeringen foreslått en endring i finansieringsløsningen i forbindelse med Nasjonal helse- og samhandlingsplan, der det foreslås å øke låne til byggeprosjekter fra 70 prosent i P85-kostnadskalkylen til 90 prosent i P50-kalkylen. Mens P85 er øvre kostnadsramme inkludert uventede kostnader, er P50 det sykehusbygget normalt kommer til å koste.

Sikrer likviditet til å gjennomføre

Forskjellen utgjør såpass mye penger for de to prosjektene på Vestlandet at de vil få økt tilgang på likviditet til å gjennomføre, ifølge meldingen.

Lånet for Årstadtunet vil øke fra 574 millioner kroner til 596 millioner kroner, mens Nye Stavanger Universitetssykehus (SUS) øker fra 1.200 millioner til 1.335 millioner.

– Selv om gjeldsbelastningen og rentekostnader blir høyere i framtida, vurderer vi det likevel samlet sett som positivt å sikre likviditet til å gjennomføre prosjektene, sier Karlsen videre.

Dermed kan sykehusene trolig starte byggingen av sykehusbyggene litt tidligere.

Den endelige avgjørelsen om låneopptaket blir tatt når forprosjektene behandles av styret i Helse Vest RHF.

Dette er prosjektene

Årstadhuset:

I Bergen har den tidligere Kvinneklinikken, som åpnet i 1926, fått navnet Årstadhuset. Huset skal bygges om til pasientbehandling innen psykiatri og rus, ifølge Helse Bergens nettsider. Kvinneklinikken flyttet høsten 2023 over til Glasblokkene på Haukelandsområdet.

Årstadhuset-prosjektet innebærer rehabilitering av rundt 18.000 kvadratmeter, og huset vil få 92 sengeplasser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjon av byggetrinn 2 på Nye SUS. Illustrasjon: Helse Stavanger
Illustrasjon av byggetrinn 2 på Nye SUS. Illustrasjon: Helse Stavanger

Nye SUS, andre byggetrinn:

Etter fullført andre byggetrinn skal alle sykehusets funksjoner skal samles på Ullandhaug, ifølge Helse Stavanger. Disse funksjonene skal til Ullandhaug i andre byggetrinn:

  • somatisk poliklinikk og dagbehandling
  • dagkirurgi
  • rehabilitering poliklinikk og døgn
  • resterende medisinsk service (radiologi og laboratorier)
  • resterende ikke-medisinsk service
  • psykisk helsevern voksne
  • psykisk helsevern barn og ungdom
  • kontor, forskning og utdanning
Powered by Labrador CMS