Fra Sykehusbyggkonferansen i Trondheim.

Skal bygges sykehusbygg for ti milliarder i året

De nærmeste årene skal det hvert år investeres mellom åtte og ti milliarder kroner i nye sykehus og sykehusbygninger her i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er trolig bare på vei- og jernbanesektoren det skal brukes mer offentlige midler. Det arbeides nå med en rekke store sykehusprosjekt fra Stavanger i sør til Hammerfest i nord.

Denne uken arrangerer Sykehusbygg HF sin tredje årskonferanse som i 2017 har samlet over 300 deltakere fra sykehus- og helsesektoren, så vel som fra entreprenører og konsulentfirma.

Adm. dir. Ann Elisabeth Wedø, Sykehusbygg.

Administrerende direktør Ann Elisabeth Wedø som har ledet Sykehusbygg siden oppstarten for to år siden, har totalt en stab på 90 personer. Sykehusbygg skal ha prosjektledelsen for alle de store sykehusprosjektene landet over, mens de regionale helseforetakene skal som sykehuseiere fortsatt være byggherrer.

Ideen med Sykehusbygg har fra myndighetenes og politikernes side vært å samordne og koordinere mye mer av sykehusutbyggingen enn tidligere. Stikkord er felles prosjektering, gjenbruk, læring av hverandres prosjekter – for å nevne noe.

– Ideen er så enkel som at vi heretter slipper å starte fra scratch i hvert enkelt prosjekt. Så langt har dette fungert utmerket, sier administrerende direktør Wedø til Byggeindustrien.

Ansvaret
Sykehusbygg skal ikke bare ha ansvaret for de fysiske byggene. Få steder i samfunnet går den tekniske utvikling raskere enn på helse- og sykehussektoren, og dette har selvsagt stor innvirkning på hvordan de enkelte sykehus utformes. Halvparten av den staben Wedø rår over, har derfor medisinsk og medisinteknisk kompetanse. Med hovedkontor ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og med umiddelbar nærhet til NTNU, er det også kort vei til noe av den beste kompetansen man har her i landet, både på den medisinske og den byggetekniske siden.

Totalt har Sykehusbygg i dag ansvaret for 32 store og mellomstore prosjekter. Noe er alt ferdig, som nybygg for akuttpsykiatriavdelingen ved Østmarka sykehus i Trondheim, som er en del av St. Olavs Hospital. Andre prosjekt er i startfasen.

Prosjektleder for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, Helle Jensen.

Prosjektene

De aller største sykehusprosjektene er de nye sykehusene i Stavanger, Drammen, Nordmøre/Romsdal og tre store prosjekt i Oslo. De fleste av disse har en prislapp på over åtte milliarder kroner.

Her er noen av de største prosjektene:
Stavanger universitetssykehus (SUS 2023):
Et helt nytt sykehus skal bygges på en ny tomt på Ullandhaug i utkant av Stavanger. Sykehuset skal består av seks bygninger på til sammen 105.000 kvadratmeter, og vil bare være første byggetrinn. Sykehuset er beregnet å koste 8,43 milliarder kroner, og vil bestå av 650 enerom, alle med eget bad. Byggestart er ventet i 2018/19, og det skal være et byggherrestyrt prosjekt, men der entreprenørene skal innbys til å være aktivt med i slutten av konseptfasen. Dette blir det største byggeprosjektet på land på Sør-Vestlandet noen gang.

Drammen sykehus:
Nytt sykehus skal bygges i havneområdet på Brakerøya i Drammen og skal erstatte dagens sykehus i byen samt de to psykiatriske sykehusene, Lier og Brakstad. Det nye sykehuset skal både behandle somatiske som psykiatriske pasienter. Sykehuset skal dekke kommunene i Nedre Buskerud/Vestre Viken. Det nye sykehuset blir på 110.000 kvadratmeter, og skal koste 8,2 milliarder kroner. Forprosjekt skal gjennomføres neste år, med planlagt byggestart høsten 2019. Det nye sykehuset skal stå ferdig i 2024/25. Betydelige bygningsmasser må rives, og veisystemet i området legges om før byggestart. Kontrakter om forprosjekt skal inngås før jul, og det legges opp til syv ulike kontrakter basert på faglige kriterier. I april neste år skal det gjennomføres en dialogkonferanse med potensielle leverandører. Det forventes stor konkurranse om de ulike pakkene.

Oslo universitetssykehus:
Det består av fire store sykehusprosjekt som er under planlegging i Oslo. Disse er nye Aker, Gaustad, Radiumhospitalet og ny sikkerhetsavdeling ved Ila landsfengsel i Bærum.

Aker: Det gamle Ake sykehus skal gjenoppbygges til en pris på 9,8 milliarder kroner, og blir på 110.000 kvadratmeter pluss 12.000 kvadratmeter som Universitetet i Oslo (UiO) skal disponere. Neste år vil gå med til konseptutredninger og forprosjekteringer. Neppe byggestart før i 2020/21.

Gaustad: Ved det gamle psykiatriske sykehuset fra 1800-tallet, der det meste av bygningsmassen er fredet, skal det bygges et nytt regionsykehus på 72.000 kvadratmeter. Bygging av Aker og Gaustad skal samordnes mest mulig, og har fått en prislapp på 18,7 milliarder for begge sykehusene. De nye sykehusene er planlagt ferdig innen 2027.

Radiumhospitalet: Nytt klinikkbygg på 35.000 kvadratmeter og med plass til 155 senger skal bygges på dagens tomt der deler av den eksisterende bygningsmassen skal rives. Byggestart planlagt til neste år, og prisen er beregnet til 3,1 milliarder kroner.

Regional sikkerhetsavdeling Dikemark/Ila : Skal erstatte dagens sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus, og skal samlokaliseres med det kjente landsfengslet på Ila. Er kostnadsberegnet til 1,4 milliarder kroner. Forprosjekt starter i januar.

Sjukehuset Nordmøre og Romsdal:
Gjelder det mye omstridte sykehuset mellom Molde og Kristiansund. Stridsøksen skal nå være begravet, og riving av eksisterende bygningsmasse starter etter nyttår. Sykehuset er på 55.000 kvadratmeter, og skal koste 4,3 milliarder kroner. Planlagt byggestart neste år, og ferdigstillelse i 2022.

Rehabilitering av sykehuset i Kristiansund er en del av dette prosjektet. Der skal 5.500 kvadratmeter rehabiliteres og byggetiden er satt til 2019-2021.

Utover disse prosjektene er Sykehusbygg snart ferdig md helt nytt sykehus i Hammerfest. Utvidelse av sykehuset i Alta, nybygg for radioaktivt materialer og utstyr ved St.Olav i Trondheim, kalt PET-sentret, og endelig et helt nytt bygg for ny kreftbehandling ved Radiumhospitalet, kommer i tillegg til det prosjektet som er vedtatt.

Powered by Labrador CMS