– Vedtektsendringen er svært problematisk fordi den bryter med prinsippet om Norsk Eiendoms fulle autonomi i næringspolitiske spørsmål, men også fordi den står i strid med vår formålsparagraf, sier styreleder Stig Bech i Norsk Eiendom. Foto: Sturlasson
– Vedtektsendringen er svært problematisk fordi den bryter med prinsippet om Norsk Eiendoms fulle autonomi i næringspolitiske spørsmål, men også fordi den står i strid med vår formålsparagraf, sier styreleder Stig Bech i Norsk Eiendom.

Styret i Norsk Eiendom vil ta foreningen ut av NHO Byggenæringen

Styret i Norsk Eiendom går nå inn for å foreslå for generalforsamlingen at foreningen sier opp medlemskapet i NHO Byggenæringen. – Stusser over begrunnelsen, sier Nina Solli.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Samtidig søker de en annen plassering i NHOs struktur.

– En nylig gjennomført vedtektsendring hos NHO Byggenæringen har vært utløsende for styrets innstilling, heter det i en pressemelding fra Norsk Eiendom.

– Da Norsk Eiendom ble en del av NHO i 2014 var det en viktig forutsetning at foreningen hadde full autonomi i næringspolitiske spørsmål. I tiden fra 2014 har aktørene i NHO Byggenæringen jobbet konsensusorientert med fokus på hele bygge- og eiendomsnæringens felles interesser. Høsten 2023 ble det vedtatt en vedtektsendring i NHO Byggenæringen. Endringen gir NHO Byggenæringens styre fullmakt til å ta flertallsbeslutninger i saker med særlig betydning for næringen. Dette vil da være beslutninger som medlemmene, også Norsk Eiendom, er forpliktet til å følge lojalt. Man vil ikke kunne fremføre avvikende argumentasjon, skriver Norsk Eiendom i meldingen.

– Svært problematisk
– Vedtektsendringen er svært problematisk fordi den bryter med prinsippet om Norsk Eiendoms fulle autonomi i næringspolitiske spørsmål, men også fordi den står i strid med vår formålsparagraf. NHO Byggenæringens styre kan nå fatte vedtak som er førende for Norsk Eiendom, selv om vedtaket ikke er i samsvar med medlemmene i Norsk Eiendoms interesse. Dette betyr igjen at vi ikke vil kunne oppfylle egen formålsbestemmelse i et slikt tilfelle, sier styreleder Stig Bech i Norsk Eiendom via meldingen fra foreningen.

Han understreker at det foreligger helt naturlige interessemotsetninger mellom bestiller- og utførerleddene i næringen.

– Frem til nå har Norsk Eiendom kunnet imøtegå utspill på egen kjøl. Denne friheten i næringspolitiske spørsmål har vært viktig for foreningens medlemskap i NHO og NHO Byggenæringen. Nå har NHO Byggenæringen valgt å ta et viktig skritt bort fra å være en paraplyorganisasjon, til en mer integrert organisasjon. NHO Byggenæringen går da også bort fra konsensuslinjen der man har fokuset rettet på saker det er felles enighet om. I stedet vil man der styret finner det viktig kunne sette bransjeinteresser opp mot hverandre, skriver foreningen videre.

– Medlemmenes interesser er det viktigste
– Norsk Eiendom har levd godt med interessemotsetningene i landsforeningen gjennom flere år, selv om flere medlemmer har uttrykt at de synes det er krevende å være i samme organisasjon som kontraktsmotparter og leverandører. Vi har også erfart at bestillerleddets saker i for liten grad prioriteres fra NHO Byggenæringen. Kompetansen og kapasiteten i NHO Byggenæringen har vært rettet mot arbeidsgiveroppgavene samt de sakene som flertallet av bransjene i leverandørleddene er opptatt av. Dette har vi kunnet vekte opp gjennom vår autonomi og muligheten til, på saklig vis, å argumentere for eiendomsbransjens og oppdragsgiverleddets posisjon. Og litt banalt, Norsk Eiendoms primære oppgave er å arbeide for medlemmenes interesser, sier Bech.

– Styret foreslår en utmelding av NHO Byggenæringen, og at man samtidig starter arbeidet med å finne en annen plassering i NHOs struktur. Styret er generelt opptatt av å gi et viktig bidrag til saklig dialog i alle bransjefora. Bransjesolidaritet og deltakelse i fellesskapet er viktige stikkord. Slik sett er det klare fordeler ved å delta i denne aktiviteten innenfor NHO-systemet. NHO har også andre viktige roller, for eksempel på arbeidsgiversiden, som en god del av våre medlemmer har glede av, sier Bech videre.

Styret til NHO har allerede sagt at de ønsker at vi blir værende i felleskapet, og har gitt NHOs ledelse fullmakt til å bistå oss i arbeidet med å finne en løsning.

– Det er på ingen måte sikkert at vi vil lykkes i det å få på plass en løsning innenfor NHO, men utenfor NHO Byggenæringen. Her er det mange hensyn som skal tas og forhandlinger som eventuelt skal gjennomføres. Ballen ligger nå hos NHO, og spørsmålet NHO må vurdere er om de kan finne plass til en bransje som representerer en samlet verdiskapning på 500 milliarder kroner. Dette er halvparten av landets største fastlandsnæring, og det er en aktør som har en sentral rolle i samfunnsutviklingen. Dersom utmeldingen fra NHO Byggenæringen blir en realitet, vil det ikke endre på samarbeidsklimaet. Vi vil fortsatt være pragmatiske og løsningsorienterte, og søke allianser og samarbeid til det beste for våre medlemmer, sier Stig Bech.

– Stor andel ønsker utmelding
Stig Bech sier til Byggeindustrien at han oppfatter at det er en stor andel av medlemmene som nå ønsker en utmelding av NHO Byggenæringen.

– Det er selvsagt generalforsamlingen som skal fatte beslutningen, men vi har hatt en foreløpig dialog med veldig mange av våre medlemmer. Inntrykket er at en stor del av medlemmene ønsker en utmelding fra NHO Byggenæringen når vi ser at vi ikke lenger kan oppnå autonomi i næringspolitiske spørsmål. Men det er også eksempler på det motsatte - aktører som ønsker at vi skal bli i landsforeningen, blant annet større tarfiffbundne selskap som typisk har flere ledd i verdikjeden i sitt konsern, sier Bech.

Han påpeker at NHO Byggenæringen har vært flinke til å jobbe med konsensus-sakene siden Norsk Eiendom ble medlem i 2014.

– Vedtektsendringen som reduserer autonomien i næringspolitikken, og kan forplikte oss til å støtte en politikk i strid med vår bransjes interesser, endret dessverre denne konsensuslinjen, sier han.

På spørsmål rundt hvilken del av NHO Norsk Eiendom kunne tenke seg å bli en del av svarer Bech følgende:

– Fra vår side er det er viktig at NHO har en riktig sammensetning med landsforeninger, og da tenker vi at ballen nå ligger hos NHO. Vi er en stor aktør, og vi håper at NHO i denne sammenhengen vil se det brede bildet, og vil anerkjenne verdiskapningen og samfunnsrollen som Norsk Eiendom har, ikke minst at vi representerer 50 prosent av verdiskapningen i Norges største fastlandsnæring. Vi ønsker å gi NHO muligheten til å se på at hvilken plassering som er riktig og naturlig, og som gjør at vi fortsatt kan spille en rolle i NHO-fellesskapet, sier Bech.

Generalforsamlingen i Norsk Eiendom går av stabelen torsdag 25. april.

Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen. Foto: Ingvill Hafver
Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen.

– Synes det er synd
– Vi tar til etterretning og synes det er synd at Norsk Eiendom nå vil anbefale styret å gå ut av NHO Byggenæringen, og stusser over begrunnelsen. I BNLs forbedringsarbeid har det vært enighet om at bransjeforeningenes autonomi skal beholdes, og vi har hatt dialog med styret i Norsk Eiendom siden vår ekstraordinære generalforsamling i høst, og forsikret dem om at de fortsatt vil ha autonomitet med de nye vedtektene. Norsk Eiendom var jo selv med på å utvikle de nye vedtektene, og er kjent med argumentasjonen for endringene. Arbeidsgruppen i BNL-fellesskapet, som konkretiserte forbedringsforslagene, og senere jobbet frem forslaget til endringer i vedtektene, jobbet ut fra nettopp prinsippet om at bransjenes autonomi skulle beholdes, skriver Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen, i en kommentar til Byggeindustrien.

Hun peker på at et annet viktig premiss er at paragrafen kun brukes i saker som er viktige for byggenæringen som helhet.

– Bransjespesifikke saker skal avgjøres av bransjene selv, uten at landsforeningen legger seg opp i dette. Det har også vært vektlagt et såkalt nærhetsprinsipp, som sørger for at i saker som er svært viktige for en eller flere bransjer, vil deres stemme bli tillagt ekstra vekt, sier Solli videre.

Hun sier videre at styret i NHO Byggenæringen er bredt sammensatt for å kunne vurdere når en sak er så overordnet og viktig for næringen som helhet, at overordnede hensyn må trumfe særinteressene – og at paragrafen kun tas i bruk i slike tilfeller.

– Per dags dato er to av NHO Byggenæringens åtte styremedlemmer fra bedrifter som også er medlem av Norsk Eiendom, legger Solli til.

– Bakgrunnen for vedtektsendringen Norsk Eiendom henviser til har vært å gi landsforeningen en sterkere stemme utad, og en erkjennelse av at det er viktig å ta prosessen for å bli enige internt, og at man ved å stå samlet bak felles budskap har større sannsynlighet for politisk gjennomslag. Vi vil også påpeke at ordlyden i paragrafen, om at styrets vedtak skal være førende for medlemmene innehar mulighet for fleksibilitet og nyansert tolkning, fremfor som et bindende pålegg fra NHO Byggenæringens styre, sier hun.

– Det hele handler om å styrke NHO Byggenæringens gjennomslag i saker som er viktig for hele næringen, også Norsk Eiendom. Da gjelder det å stå sammen, og ha diskusjonene internt, før vi sammen jobber for gjennomslag. Dersom vi sender 13 forskjellige høringer i en sak, overlater vi jo beslutningen til politikerne, de finner alltids en uttalelse som passer, avslutter Solli

Powered by Labrador CMS